Інвестори повертаються до Європи

Вівторок, 1 липня 2014, 15:00 — Юрій Панченко, ЄвроПравда

Тривалий вихід із рецесії не перешкоджає Європі знову ставати привабливою для іноземного інвестування.

Згідно з дослідженням EY "Знову в грі: Інвестиційна привабливість європейських країн", кількість проектів, створених за рахунок прямих іноземних інвестицій в Європі, минулого року сягнула абсолютного максимуму. Завдяки прямим іноземним інвестиціям у 2013 році було профінансовано 3955 проектів, що на 4% вище за показник 2012 року.

Дослідження базується на результатах опитування 800 керівників міжнародних компаній щодо найпривабливіших для інвестицій ринків у найближче десятиліття.

Як засвідчили минулорічні опитування керівників крупних компаній, лише 39% інвесторів вважали, що інвестиційна привабливість Європи в наступні три роки підвищиться, а 23% дотримувалися думки, що вона й надалі знижуватиметься.

Результати останнього опитування демонструють суттєву зміну очікувань.

54% респондентів прогнозують найближчими роками поліпшення інвестиційної привабливості Європи і тільки 12% вважають, що вона погіршиться.

Найоптимістичнішими виявилися азійські інвестори. Як результат, дослідження фіксує стрімке зростання інвестування із країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія та Китай). Інвестиції з Китаю збільшились утричі за останні шість років, інвестиції з Індії та Росії також досягли в 2013 році рекордних показників.

Інвестиції з цих країн поступово відтісняють капітал із Сполучених Штатів. США досі залишаються найбільшим інвестором – в 2013 році вони забезпечили реалізацію в Європі 1027 проектів, що складає 26% від загальної кількості. Незважаючи на це, доля США в структурі інвестицій за минулий рік знизилася на 2%.

В галузевому зрізі найбільш цікавими для капіталовкладень залишаються ринки програмного забезпечення і ділових послуг. Інвестиції в них зросли на 27% та 31%, відповідно до 509 та 483 проектів за рік. При цьому, відзначається у звіті, майже половина проектів у секторі програмного забезпечення заснована компаніями зі штаб-квартирами в США.

Великі обсяги прямих іноземних інвестицій також надійшли у фармацевтичну галузь (зростання на 58%) і науково-дослідні організації (на 96%) – кількість інвестиційних проектів у цих сферах склала 141 і 88 відповідно.

Однак більш характерними виглядають регіональні вподобання інвесторів.

Лідером із залучення іноземних інвестицій залишається Великобританія. Минулого року іноземний капітал профінансував у Сполученому королівстві 799 інвестиційних проектів, що на 15% більше, ніж у 2012 році. Значною мірою таке зростання було забезпечено інвестуванням у британській столиці. У Лондоні кількість інвестиційних проектів збільшилася на 21% – до 380. На його частку припадає майже половина всіх проектів, що фінансуються за рахунок прямих іноземних інвестицій у Великобританії – це найвищий показник для великих європейських країн.

Другу сходинку посідає Німеччина. В ній кількість інвестиційних проектів дорівнювала 701, а темпи зростання сягнули 12%. Лідерами із залучення інвестицій стали міста Дюссельдорф і Дармштадт.

Несподіваним виявилося збільшення кількості інвестиційних проектів у Франції на 9%. Нагадаємо, раніше політика уряду соціалістів лише відштовхувала інвесторів від роботи у цій країні. Як результат – до минулого року там зменшувалася кількості інвестпроектів. Саме тому поновлення інтересу до другої за розмірами економіки ЄС виглядає дещо дивним.

Таке зацікавлення може бути пов’язане із ситуацією в сусідній Іспанії. Падіння іспанської економіки не могло не вплинути на плани інвесторів. Як результат – кількість іноземних інвестиційних проектів у цій країні за рік зменшилося на 19%. Втім, завдяки загальній низькій вартості активів Іспанія змогла залишитися на четвертому місті за кількістю проектів, випередивши Бельгію та Нідерланди.

Подібна ситуація притаманна і більшості країн Центральної та Східної Європи. Кількість проектів, що фінансуються в цьому регіоні за рахунок прямих іноземних інвестицій, скоротилася майже на 5%, а чисельність створених робочих місць – на 4%. В таких країнах, як Румунія, Угорщина і Болгарія, обсяги інвестицій в минулому році впали удвічі.

"Порівняння 2009-2013 і 2004-2008 років дозволяє визначити очевидних "переможців" і "переможених". Країни Східної Європи, що приваблювали значні обсяги інвестицій в 2000 роки, більше за інших програли в результаті фінансової кризи", – говориться у звіті.

Загалом кількість інвестиційних проектів у східноєвропейських країнах скоротилася на 12%, в той час як у західноєвропейських цей показник зріс на 19%.

"Конкуренція за інвестора у Східній Європі загострилася. Якщо у 1990-х та на початку 2000-х років цей регіон сприймався інвесторами як однорідний, то тепер інвестори більше уваги звертають на внутрішню економічну ситуацію в цих країнах. Саме тому відбувається розрив – країни, що вдало провели економічні реформи, наприклад Польща, претендують на значно більшу долю інвестицій, ніж інші", – пояснює директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Така динаміка – досить тривожний дзвіночок для України. На початку 2000-х загальний інтерес іноземних інвесторів до Східної Європи забезпечував хоча й невеликий, але інтерес і до вкладень в Україну. Тепер, коли ситуація змінилася, надій на те, що до збільшення інвестицій призведе лише вдале географічне розташування, вже немає.

З іншого боку, розчарування інвесторів у Східній Європі може виявитися на руку Україні. "Якщо підписана Угода про асоціацію з ЄС буде підкріплена реальними економічними реформами та політичною стабілізацією, це може стати підґрунтям для інвестицій. Далеко не всі компанії готові до реінвестування в Західну Європу. Багатьом із них цікаві країни регіону з дешевшою робочою силою. Саме тому Україна має всі шанси в перспективі стати цікавою альтернативою для інвестування", – уточнює Василь Юрчишин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.