«Поляки здатні покарати владу за зверхність» – польські ЗМІ про підсумки виборів

Понеділок, 25 травня 2015, 14:57 — Європейська правда

"Це мало статися. Молодий адвокат з Кракова, без значної популярності перед виборчою кампанією, виграв президентські вибори", – так характеризує підсумок голосування польська газета Rzeczpospolita.

Особливої сенсації не сталося – про дуже ймовірну поразку чинного президента стало зрозуміло вже за підсумками першого туру. Та все ж польські ЗМІ намагаються проаналізувати, що зміниться в країні і як фактор зміни президента вплине на майбутні парламентські вибори, які мають відбутися вже цієї осені.

"Європейська правда" подає цитати з провідних польських ЗМІ.

Про причини перемоги опозиційного кандидата

Newsweek: "Полякам найбільше припав до душі проект Анджей Дуда. Проект, який – значною мірою – обіцяв найбільше, хоча й не обов'язково за найнижчу ціну. І завдяки цьому виявився переможцем. Проблема полягає в тому, що на чолі держави стане не картинка, а жива людина. Яка досі залишається загадкою".

Gazeta Wyborcza: "У сільській місцевості Дуда отримав до 63% голосів, Коморовський – лише 36,9%. І саме ці голоси дали перемогу Дуді. Тому що в містах виграв Коморовський. Чим більше місто – тим більшою була перевага Коморовського над Дудою. У містах з населенням понад 500 тис. президент отримав 58,1% голосів, а Дуда – 41,9%. Дуда домігся перемоги завдяки таким групам, як діти (віком до 29 років) і старші люди (понад 65 років). Від цих двох груп він отримав майже половину своїх голосів... Дуда переміг Коморовського серед виборців з початковою і гімназійною освітою – він отримав 66,8%, Коморовський – 33,2%. Коморовський отримав більше голосів, ніж кандидат від PiS, тільки серед виборців з вищою освітою – 54,9% проти 45,1% за Дуду".

Wprost: "Хто стоїть за новим рухом "розумного радикалізму"? Переважно молоді поляки. Це люди, народжені в 1970-х, 80-х і 90-х роках, які важко працюють або навчаються. Люди, які мають мужність сказати: "досить", для яких Coca-Cola в магазині, членство в НАТО і ЄС не є вершиною мрії. Пік, котрого попереднє покоління досягло, але не пішло далі. А можливо, навіть не бачило, як це можна зробити".

 

Про кризу довіри до правлячої коаліції

Rzeczpospolita: "За поразку Броніслава Коморовського, без сумніву, несе відповідальність "Громадянська платформа", а насправді – те, що від неї залишилося... Броніслав Коморовський на цих виборах був заручником партії, з якої вийшов. Політики цієї партії і є відповідальними за фатальну кампанію.  (Партії, що залишилася) в ролі сироти з вини Туска, з банальним керівництвом, яке компроментувало що завгодно, і перебуває на шляху до того, щоб восени програти все. Зараз з президентського палацу йде Броніслав Коморовський. Людина, без сумніву, гідна, розумна, відповідальна. Замінює його політик, багато в чому незрозумілий, але людина доброї волі, готова самовіддано працювати для Польщі".

Wprost: "Це не програма, і навіть не особистість Коморовського програла вибори. Президент програв саме з тих причин, з яких 2007 року з політики виключили Ярослава Качиньського. Надто багато в нашому житті з'явилося безкарної та егоїстичної держави. "Громадянська платформа" протягом 8 років утримувалася при владі, лякаючи своєю зверхністю і презирством. Це працювало. Якийсь час".

Polityka: "Поляки зробили свій вибір. Нехай більшість, принаймні, пам'ятає, кого і як вони обрали. Шкода Коморовського. Він ні в чому не був схожий на своїх численних колег по "Громадянській платформі". Він об'єднував. Він давав надію на нормальність. Таких у Польщі не дуже цінують".

Про повернення до влади Ярослава Качинського

Rzeczpospolita: "Найпотужніший акцент цієї кампанії – припущення про те, що Дуда не є самостійним, що за його маскою ховається Качинський. Але цей страх вже не працює так само, як на попередніх виборах. Ставка на цю карту виявилася для штабу Броніслава Коморовського згубною".

Polityka: "Хто стоїть за Анджеєм Дудою? Над ним – сам президент Качинський. А це, як відомо, означає сьомий рівень пекла".

Про майбутнє польської політики

Rzeczpospolita: "Дуда має розуміти, що він припиняє бути опозиційним політиком. За дверима в Президентському палаці розраховують на його здоровий глузд і відповідальність".

Newsweek: "Слід зазначити, що те, що говорив і що обіцяв під час кампанії Анджей Дуда, очевидно, виконано не буде. По-перше, тому, що ці обіцянки часто виходять за межі конституційних повноважень президента. По-друге, вони виходять за межі фінансових можливостей держави. І можна припустити, що велика, якщо не основна група виборців Дуди це розуміє. Або хоча б інтуїтивно відчуває це. Тоді постає логічне запитання: навіщо Анджей Дуда став президентом?"

Wprost: "Польща потребувала змін. Значного "перетрушування" влади, покарання правлячої коаліції за зарозумілість і нетактовність. Але нас турбує те, що в програмі Анджея Дуди ми вже бачимо паростки нових проблем. Реанімація вугільної галузі грошима платників податків, зниження пенсійного віку, створення нових посад та установ для управління нашим життям. Скільки ще історія повторюватиметься? Результати виборів показали, що поляки можуть суворо покарати за зарозумілість влади. Вони навіть готові дати крісло президента невідомому, молодому і недосвідченому політику. І – коли буде треба – не вагаючись, повторять це на наступних виборах".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.