За нового президента Польщі її політика щодо України не зміниться – експерт

Понеділок, 25 травня 2015, 00:01

Поразка Броніслава Коморовського на виборах президента Польщі не призведе до суттєвих змін в українсько-польських відносинах.

Про це йдеться в матеріалі української служби "Польського радіо".

Ключовим фактором є те, що президент має дуже обмежений вплив на поточну зовнішньополітичну діяльність; водночас, новий лідер не буде прагнути радикальних змін.

Сайт Polradio наводить думку польського публіциста Лукаша Ясіни, журналіста тижневика "Newsweek".

"Перемога Анджея Дуди передусім упродовж найближчих кількох місяців не буде причиною зміни ставлення Польщі до України. До листопада в Польщі діятиме чинний уряд Еви Копач, а міністром закордонних справ буде Ґжеґож Схетина", — вважає Ясіна.

На його думку, адміністрація нового президента так само не змінить вектор діяльності, "адже Анджей Дуда, принаймні на словах, представляє ті самі цінності, як і Броніслав Коморовський". "Часом він навіть сильніше підкреслює підтримку для України, ніж Броніслав Коморовський", - зауважив публіцист.

Як повідомляла Європейська правда, під час першої частини передвиборчої кампанії Дуда висловлювався за надання Києву значно радикальнішої підтримки. Зокрема, він не виключав направлення до України військової допомоги. Водночас, перед другим туром виборів він намагався пом’якшити цю позицію та утримувався від рішучих заяв.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.