Бізнес на мігрантах. Хто заробляє на нелегальних біженцях в ЄС

Понеділок, 4 квітня 2016, 09:50 — Євген Приходько, для Європейської правди

Угорщина направляє більше військ на кордон із Сербією. Македонія, Словенія і Хорватія перекривають "Балканський маршрут", а низка країн на півострові посилили правила перетину кордону.

Бельгія слідом за Францією, Австрією, Німеччиною, Хорватією, Грецією і Данією відновила тимчасовий прикордонний контроль. На турецькому кордоні тисячі сирійців, які втекли від прихильників халіфату і режиму Башара Асада, очікують відкриття воріт. Анкара поки що відмовляє сирійцям, стверджуючи, що країна не в змозі впоратися з такою кількістю біженців.

Можливо, навести порядок вдасться в рамках досягнутих угод між Туреччиною і ЄС, де перші можуть отримати довгоочікуваний безвізовий режим, фінансову допомогу і шанс на майбутній вступ до Євросоюзу, а другі – жорсткий контроль над морським кордоном з Грецією і зменшення потоку біженців.

І все ж поки що говорити про вирішення проблеми не доводиться – кількість людей, які бажають почати нове життя в Європі, зростатиме.

Минулого року берегів європейського континенту досягли більше мільйона гостей з країн Близького Сходу та Північної Африки.

Хвиля біженців виявилася холодним потоком води для Європи, і цією кризовою ситуацією скористався кримінал.

Як випливає зі звіту Європолу (поліцейської служби ЄС), злочинна мережа розширюється. Мафія використовує відчай і вразливість мігрантів.

Цифри говорять самі за себе: понад 90% мігрантів прибули до Європи, користуючись послугами злочинного світу.

В Європейському Союзі підкреслюють, що правоохоронні органи зіткнулися з серйозною проблемою, яку не вдасться вирішити найближчими роками.

За минулий рік злочинний світ заробив на біженцях майже стільки, як "Ісламська держава" на торгівлі нафтою – від 3 до 6 млрд євро. Криза біженців вигідна не тільки державам, які мріють підірвати стабільність Європейського Союзу, а й різним угрупованням – від малих рибальських груп до мафіозних кланів.

На різних ділянках маршруту мігрантів, як в ЄС, так і за його межами, розташовані кримінальні пункти. Сьогодні налічується близько 230 подібних локацій.

Вони як магніт притягують людей, що прагнуть до європейської мрії. Цілком імовірно, що мережа кримінальних "офісів послуг" розширюватиметься – все залежить від змін вже існуючих шляхів нелегальних мігрантів.

Сьогодні Європол підозрює понад 40 тисяч осіб у причетності до доправлення мігрантів у європейські країни морем.

Це цілий міжнародний злочинний бізнес, де працюють громадяни понад 100 країн світу.

Кримінальні мережі надають низку послуг. За їхньої допомоги, по-перше, мігранти дістаються до ЄС. Найпопулярніший, але водночас і небезпечний маршрут – через Середземне море.

В африканських містах і Туреччині мігранти знаходять агентів, які займаються відправленням людей.

Далі бажаючих "подорожувати" розселяють по орендованих квартирах, де вони чекають, поки набереться необхідна група. Такий період зазвичай триває кілька ночей, але може затягнутися і на тижні. У потрібний момент до місця дислокації під'їжджає бусик, який відвозить біженців на узбережжя, де вже відбувається черговий етап відправки – посадка в човни.

Якщо на шляху не зустрінеться поліція чи прикордонники – є шанс досягти мети. Але все може скінчитися вельми трагічно.

Знайти того, хто доправить до Європи, можна навіть через соціальні мережі. Деякі бандити використовують для реклами своїх послуг інтернет.

Європейські правоохоронці наводять для прикладу одне з таких повідомлень:

"Вартість туристичного пакету з Туреччини до Лівії літаком і подальший повітряний шлях з Лівії до Італії складає $3 700. Перевезення морем для дорослих коштує $1 000. Для дітей – $500".

Також, залишивши мафії немаленьку суму грошей, в Європу можна і долетіти. Є варіант забронювати готель чи орендувати автомобіль, обміняти або заробити гроші.

Якщо дрібні злочинці обмежуються трафіком, то серйозні гравці на цьому ринку працюють набагато масштабніше.

Від торгівлі наркотиками і підробки документів – до торгівлі людьми і продажу органів. 55% мігрантів і біженців – діти та жінки, значна кількість неповнолітніх прибули без супроводу дорослих.

Ця група – ідеальний варіант для трудової та сексуальної експлуатації.

У межах ЄС, як йдеться у звіті Європолу, безвісти зникли вже понад 10 тисяч дітей-біженців.

У Великій Британії минулого року поліція навіть врятувала 12-річного хлопчика та 30-річну жінку, які були доставлені на острів для трансплантації органів.

За даними Федеральної поліції Німеччини, тільки в самій країні за минулий рік зникли 4 749 неповнолітніх. Німці називають ті ж причини – проституція і продаж на органи.

За межами ЄС ситуація ще гірша. Міжнародні організації зафіксували випадок, коли сирійський біженець у Лівані, намагаючись заробити грошей, продав свою нирку за $5 тис.

Все це є черговим доказом того, що пекло на Близькому Сході і спраглі крові невірних прихильники "Ісламської держави" – вже не просто страшні сюжети у вечірніх новинах, а причина цілком відчутних проблем, які стосуються кожного європейця.

Потік біженців – це не єдине випробування для Європейського Союзу.

Небезпеку несе і зло, що його супроводжує, наживаючись на війні й біді інших людей – кримінал.

 

Автор: Євген Приходько,

журналіст, Польща

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.