Допомога Києву від США та НАТО: у Білому домі підрахували програми підтримки України

Вівторок, 12 липня 2016, 12:08 — whitehouse.gov
AP Photo

Ми вже писали, що комплексний пакет допомоги Україні з боку НАТО, затверджений на саміті Альянсу, має зібрати докупи всі "натівські" проекти, а також частину двосторонньої допомоги, що надається Києву зараз.

Та якою є ця допомога?

Американська адміністрація по завершенню саміту Україна-НАТО оприлюднила "збірник фактів", де перерахувала всі існуючі лінії допомоги.

В Америці недарма роблять цей підрахунок – там хочуть зрозуміти, де найбільше потрібна додаткова підтримка.

"Військове співробітництво США та України переходить від "реагування на кризу" до довгострокового партнерства", - йдеться в публікації.

Його мета – розвиток більш підготовлених Збройних сил України, здатних взаємодіяти з НАТО.

Що ми отримуємо від США?

У рамках двосторонньої допомоги США у 2016 фіскальному році надають Україні $335 млн. В підсумку загальний обсяг допомоги США з 2014 року складе понад $600 млн.

"Це партнерство допоможе Україні ефективно захищати і забезпечувати свою територіальну цілісність, поглибить інституційні реформи і поліпшить процес розробки вимог до захисту ресурсів та управління ними", - відзначають у Вашингтоні.

Пакет допомоги від США включає двосторонню підтримку в трьох основних сферах.

Навчання: 350 американських військових інструкторів проводять навчання п'яти батальйонів Збройних сил України та одного батальйону Сил спеціальних операцій, а також допомагають у розробці довгострокового плану підготовки кадрів.

Обладнання: контрартилерійські і контрмінометні радари, засоби зв'язку, засоби навчання, логістична інфраструктура та ІТ-системи, тактичні безпілотні літальні апарати і медичне обладнання.

Радники: зміцнення реалізації ключових реформ, таких, як розвиток громадянського контролю, підвищення ефективності та прозорості і боротьба з корупцією.

Крім того, багатонаціональна Об'єднана комісія з реформи оборони і співпраці в області безпеки з Україною (MJC), на чолі з США у партнерстві з Канадою, Литвою, Великою Британією, оцінює українські вимоги та пріоритети підготовки, обладнання та консультаційні ініціативи.

США і Україна також проводять щорічні навчання в Україні – наземні миротворчі Rapid Trident і навчання військово-морських сил Sea Breeze в Чорному морі.

"Ці навчання спрямовані на зміцнення взаємодії та регіональної безпеки, а також надсилають важливий сигнал надії для України та інших регіональних партнерів. Україна також бере участь в інших навчаннях, які США проводять в Європі", - зазначають у Білому Домі.

Чим допомагає НАТО?

Отже, повертаємося до нових рішень Альянсу щодо підтримки України, ухвалених на Варшавському саміті.

Комплексний пакет допомоги, схвалений у Варшаві, дозволить впорядкувати та підвищити допомогу НАТО за кількома напрямами.

Якого обсягу набуде ця підтримка через виконання Варшавських рішень – побачимо згодом. А наразі – надаємо перелік вже наявних програм.

Консультаційна підтримка: резиденти і нерезиденти НАТО і консультанти країн-союзників надають допомогу Україні в широкому колі питань безпеки, в тому числі організації та стратегічних реформах.

Військова реформа: основна допомога включає потенціал та інституційне будівництво, підвищення кваліфікації цивільних працівників та стратегічні комунікації.

Військова освіта: фахівці НАТО співпрацюють з вісьмома оборонними інститутами, трьома навчальними центрами, Дипломатичною академією України з метою підвищення кваліфікації співробітників і розробки навчальних програм, які відповідають західним стандартам.

Протидія саморобним вибуховим пристроям (СВП) і розмінування: НАТО проводить операції з гуманітарного розмінування та реалізує проект з підвищення потенціалу України для протидії СВП.

Знешкодження вибухонебезпечних предметів: союзники надають підтримку Україні в утилізації застарілої стрілецької зброї, легких озброєнь, боєприпасів і протипіхотних мін.

Окремий напрямок допомоги з боку НАТО – так звані "трастові фонди", які забезпечують і фінансування, і консультативну підтримку.

Через агресію Росії проти України лідери країн НАТО на саміті в Уельсі в 2014 році створили чотири трастові фонди для підтримки України: Командування, управління, зв'язок і комп'ютери (С4); Логістика та стандартизація; Кібероборона; Військова кар'єра; Медична реабілітація.

Ще один фонд, який спеціалізується на розмінуванні, був створений згодом, після саміту в Уельсі.

Допомога США і НАТО
для Грузії та Молдови

Україна – не єдина держава, що потерпає від російської агресії, і тим більше не єдина, якій західні партнери надають допомогу.

США в останні роки збільшили двосторонню допомогу в сфері безпеки для Грузії, щоб підвищити обороноздатність і спроможність збройних сил до взаємодії з НАТО.

У 2015 році США надали $20 млн військової допомоги, внаслідок чого загальна сума допомоги зросла до $30 млн. Грузія бере участь у дев'яти щорічних навчаннях, що фінансуються США.

"Допомога у сфері безпеки для Грузії залишається на високому рівні у 2016 році і, за прогнозами, залишиться такою наступного року", - заявляють у Вашингтоні.

На саміті НАТО в 2014 році був прийнятий основний пакет НАТО-Грузія (SNGP),

його мета – зміцнити обороноздатність Грузії і допомогти їй у підготовці до членства в Альянсі.

Наразі Альянс створив у Грузії офіс зв'язку НАТО (NLO) та Спільний Навчальний центр (СТЕК), через які надаються консультації щодо комплектування, стратегічного та оперативного планування, військової поліції та стратегічної  комунікації. НАТО також надає допомогу у створенні грузинського логістичного потенціалу.

США минулого року збільшили військову допомогу Молдові в рамках Європейської ініціативи запевнення (European Reassurance Initiative) майже на $10 млн, до $11,25 млн.

Кошти підуть на обладнання для безпечних комунікацій, мобільність та медичне устаткування. "Сполучені Штати будуть продовжувати приділяти пріоритетну увагу безпековій допомозі для Молдови у 2016 та 2017 роках", - зазначили у Білому домі.

НАТО втілює затверджений у 2015 році поетапний пакет оборони і безпеки для Молдови (DCB). Перший пропонує допомогу команди експертів НАТО з питань реформи оборони у розробці нової стратегії національної безпеки та стратегії національної оборони і національної військової стратегії.

Другий етап передбачає надання допомоги і консультації в розвитку наземних та військово-повітряних сил Молдови, командування та управління, навчань та інфраструктури, кібероборони та військової освіти, а також допоможе у боротьбі з корупцією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.