Нова ціна Brexit. Чому Центробанк Англії різко змінює свій курс

Вівторок, 9 серпня 2016, 11:50 — Віталій Шапран, Українське товариство фінансових аналітиків

На початку серпня Комітет з монетарної політики Банку Англії ухвалив рішення знизити ставку Банку Англії з 0,50% до 0,25%. Однак зниженням ставки не обмежилося: центральний банк Великої Британії "атакував ринок" цілим комплексом заходів.

Додатково з ринку буде викуплено корпоративних облігацій на 10 млрд фунтів, а також облігацій уряду Британії на 60 млрд фунтів.

Загальний обсяг стимулюючих заходів з 2013 року буде доведений до 435 млрд фунтів.

Чим зумовлені такі кроки? А головне, чому про них заговорили тільки зараз?

Адже проблеми, пов'язані з Brexit, були відомі й раніше. Однак донедавна в британському центробанку виключали можливість таких різких дій.

Танці близько до нуля

Отже, Банк Англії не став чекати на погіршення економічних прогнозів через Brexit і почав діяти.

Наскільки великою є потреба в його підтримці? Для того щоб вихід Британії з ЄС пройшов без шкоди для економіки королівства, уряд потребуватиме монетарної опіки як мінімум у найближчі два роки.

На думку Банку Англії, падіння фунта до основних світових валют призведе до прискорення інфляції, яка ймовірно перевищить значення цілі в 2%.

Проте все не так просто. Формально турбуючись про боротьбу з інфляцією, Банк Англії розширює пакет стимулюючих заходів, який фактично спрямований на усунення ризиків зростання безробіття.

Це може дозволити навіть отримати вигоди від нового статусу. Зростання інфляції вище таргету може забезпечити пожвавлення економіки в короткостроковій перспективі, а девальвація фунта – поліпшити експортний потенціал Великої Британії.

Тому формально боротьба з інфляцією перетворюється на створення механізмів, що компенсують наслідки Brexit.

ВВП Великої Британії становить приблизно 15% від ВВП Європейського Союзу, а тісні торговельні відносини з ЄС після завершення виходу країни зі спільноти не можуть бути продовжені. Це стало зрозуміло з войовничої риторики єврочиновників, які, схоже, ображені Brexit.

Крім позначених комітетом з монетарної політики заходів, Банк Англії збирається забезпечити британським банкам доступ до рефінансування за ставкою, близькою до 0,25%.

Дуже ймовірно, що банки і будівельні товариства не зможуть навіть за два роки знизити ставки за депозитами до бажаного рівня, оскільки ставки за депозитною базою вже й так близькі до нуля. Банк Англії не розкриває поки даних про те, який обсяг рефінансування він готовий видати, але, очевидно, цей фактор прискорить падіння ставок за депозитами в фунтах і може посилити девальваційні тенденції по фунту.

Втім, ефект нульових ставок різко ускладнює вплив стимулюючих заходів на економіку Великої Британії.

За попередніми оцінками, Банку Англії за два роки доведеться витратити на стимулюючі заходи мінімум 0,5-0,8 трлн фунтів. Такий масштаб ін'єкцій ліквідності доступний йому за рахунок "внутрішніх" резервів.

Основний плюс для Британії полягає в тому, що в ЄЦБ ситуація не краща і головний банк єврозони вже дійшов необхідності вдатися до нульової ставки, тоді як ставка Банку Англії ще не досягла нуля.

Зміна курсу

Набір заходів, які здійснює Банк Англії, належить до розряду класичних, які були не раз перевірені на розвинених ринках.

Та все ж валютний ринок до анонсів Банку Англії залишився практично байдужий. З 3 по 7 серпня фунт до долара знизився з 1,3325 до 1,3080 – це класична реакція на зниження ставки, з тією поправкою, що учасники ринку поки не надто вірять в успіх стимулюючих заходів.

Водночас рішення про зниження ставки Банку Англії вказує на той факт, що в Європі почалися тектонічні зрушення, рішення комітету з монетарної політики від 3 серпня 2016 року можна назвати історичним.

Банк Англії знизив ставку вперше з березня 2009 року.

Інтрига полягає в тому, що ще 13-14 липня комітет з монетарної політики Банку Англії зберіг базову процентну ставку на рівні 0,5%.

На липневому засіданні 8 з 9 членів комітету висловилися за підтвердження процентної ставки на колишньому рівні, за зниження до 0,25% виступав лише зовнішній член комітету Банку Англії Гертьян Вліге. У липні Банк Англії також не став змінювати обсяг програми покупки активів, залишивши його на колишньому рівні 375 млрд фунтів стерлінгів.

Фактично це означало, що програма, кошти якої були вичерпані в жовтні 2013 року, в липні була припинена.

І раптом через два тижні комітет змінює думку, не тільки знижуючи ставку, а й ухвалюючи рішення про ін'єкції в ринок ліквідності на 70 млрд фунтів.

Разюча зміна думки була, швидше за все, обумовлена холодним душем з ЄС, який закликав країни-члени не залишати торгових преференцій для Британії.

А вже 5 серпня несподівано з’явилась інформація про наявність у Великої Британії боргу перед ЄС в сумі близько 25 млрд євро, що для обох сторін небагато, але Євросоюз припиняє всі процедури виходу Британії, доки борг не буде погашений.

Нова реальність потребує нових заходів від Центробанку Англії. Саме тому можна чекати від нього нових ініціатив, передбачити які ще недавно було неможливо.

 

Автор: Віталій Шапран,

член виконкому
Українського товариства фінансових аналітиків (УТФА)

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.