Американська допомога Путіну: навіщо США підтримують РФ у торговій суперечці з Україною

Середа, 1 серпня 2018, 09:13 — , Європейська правда
Фото: news.sky.com

Новини від Світової організації торгівлі точно не тішать.

Протягом останніх тижнів не на користь України завершилися розгляди двох торговельних суперечок із РФ. Експерти СОТ задовольнили скаргу РФ на українські захисні мита щодо імпорту російського аміаку, а згодом Україна програла свою скаргу на відмову РФ видавати сертифікати нашим виробникам на залізничне обладнання.

Незабаром – орієнтовно у грудні – СОТ має прийняти ще одне рішення. Причому з найбільш принципового для нас питання.

Йдеться про українську скаргу на блокування РФ транзиту українських товарів. Внаслідок цього блокування українські експортери втратили більшу частину ринків країн Центральної Азії.

Ця суперечка – найважливіша з усіх, що розглядаються у СОТ за участю України та РФ.

Варто зазначити, що РФ пояснює свої дії необхідністю захисту національної безпеки. Така можливість дійсно прописана у статті 21 Генеральної угоди про тарифи і торгівлю (ГАТТ), однак у СОТ поки немає однозначної відповіді на запитання про те, як її тлумачити, а головне – що можна вважати такою загрозою.

СОТ перевела стрілки: Україна програла вже другу справу про російську торгову війну

У ситуації, коли міжнародне право лишає простір для різночитань, вкрай важливим є розуміння духу торговельних угод, в першу чергу – провідними членам організації.

І саме тому вкрай тривожним сигналом стала публікація деталей консультацій щодо цієї справи. За даними видання Politico, у цій справі на бік РФ стала адміністрація Дональда Трампа.  

Як зазначає видання, хоча США підтримують Україну в територіальному конфлікті з РФ, і Вашингтон, і Москва наполягають, що СОТ не має права розглядати українську справу щодо транзитних обмежень. Уряд США стверджує, що "суперечка, яка стосується безпеки, має політичний характер і тому лежить за межами компетенції СОТ".

Причини, з яких Вашингтон раптом підтримав Москву, вкрай прості.

США останнім часом діють у міжнародній торгівлі так само, як і РФ.

Зокрема, запровадження декілька місяців тому захисних тарифів на сталь і алюміній пояснюється тією ж статтею ГАТТ і тією ж причиною  – потребою "захистити національну безпеку". Наразі щодо цих мит подано низку скарг у СОТ, які незабаром стануть новими справами проти США.

А відповідно – підтримуючи Україну у транзитній суперечці з РФ, США одночасно послабили би свою позицію у майбутніх справах щодо сталі та алюмінію. А цього у Вашингтоні допустити не можуть.

Така позиція США була очікуваною. Адже Дональд Трамп від самого початку заявляв про "несправедливість" з американської точки зору нинішньої системи міжнародної торгівлі. Більше того, наразі США блокують призначення суддів торгового арбітражу СОТ, що вже наступного року може остаточно заблокувати роботу організації. В обмін на призначення цих арбітрів у Вашингтоні вимагають корекції одного з правил організації, за яким рішення експертних груп мають прецедентний характер.

Наразі США зацікавлені у слабкій та невпливовій СОТ, яка не може стати на заваді великим країнам ухвалювати рішення на свій розсуд.

СОТ перевела стрілки: Україна програла вже другу справу про російську торгову війну

І в цьому США Трампа є безумовним союзником РФ Путіна.

Така позиція США суттєво погіршує українські перспективи у цій суперечці. Проте – і це принципово – це не дозволяє стверджувати, що шансів на успіх вже немає.

Як зазначає Politico, інші члени СОТ, зокрема Канада, мають відмінну від США позицію в цій справі. Зокрема, на їхню думку, застосовуючи ст. 21 ГАТТ, країна має аргументувати, в чому полягає загроза її національній безпеці.

В цьому контексті варто нагадати нещодавній приклад застосування цієї статті, яка була підтримана СОТ. Йдеться про введені Австралією обмеження на продаж тютюнових виробів, аргументовані потребою піклуватися про здоров’я громадян. Скарга країн-виробників тютюну проти Австралії була відхилена – і це рішення стало епохальним для СОТ.

Іншими словами, нинішня позиція СОТ полягає у тому, що причиною для застосування країною статті ГАТТ про загрозу національній безпеці є реальна загроза життю чи здоров’ю своїх громадян. РФ та США вважають інакше, воліючи мати можливість застосовувати цю статтю де завгодно.

Яким буде рішення СОТ у транзитній справі, прогнозувати поки неможливо. Проте можна констатувати інше.

Якщо РФ виграє, це стане початком кінця СОТ. Принаймні у тому вигляді, в якому її намагалися створити.

Замість глобального переліку торговельних правил, виконувати які мають усі країни, СОТ перетвориться на лише формально існуючу організацію, правила якої не обов’язкові до виконання.

Адже можна буде робити що завгодно – головне потім пояснити свої дії загрозою національній безпеці.

Саме тому (на відміну від інших українських справ) до транзитної суперечки наразі прикута увага всього світу. І саме це – ключовий аргумент на користь України. Адже наша перемога одночасно стане перемогою принципів вільної торгівлі.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: