В НАТО обговорюють скасування ембарго на розміщення баз у Східній Європі

Неділя, 1 червня 2014, 18:55
У неділю у Вільнюсі, на засіданні комітету з безпеки і оборони Парламентської асамблеї НАТО, міністр оборони Литви Юозас Олекас заявив про необхідність відмови альянсу від виконання деяких зобов'язань перед Росією. У числі іншого він заявив про потребу розмістити бази альянсу на території держав Східної Європи, зокрема - країн Балтії.

Розміщення в Східній Європі постійних баз НАТО заборонено договором Росія-НАТО від 1997 року -- в зв'язку з цим бази партнерів розміщуються у Балтії лише на тимчасовій основі. Але, на думку міністра, цей договір вже можна вважати де-факто недійсним, повідомляє сайт Delfi.lv

"Росія не може диктувати нам, де не можуть бути розміщені сили НАТО, оскільки сама порушила всі можливі міжнародні норми та угоди", - зазначив Олекас, нагадавши про напад на Грузію і про анексію Криму.

Колишню політику балтійських країн, коли вони намагалися "не провокувати Росію", міністр оборони Литви вважає помилковою.

Він також зазначив, що РФ збільшує військову міць і активність, особливо в Західному регіоні. "Росія виконує десятирічну програму з озброєння та модернізації армії, приділяючи особливу увагу північно-західному напрямку, особливо щодо Калінінграда, який насправді стає російським військовим бастіоном", - сказав чиновник.

В якості причин для створення військової бази він назвав небезпеку нападу Росії на Литву та її сусідів.

"Нова путінська доктрина - зобов'язання Кремля захищати права за кордоном, де б вони не перебували. Це для Путіна може стати приводом для інтервенції і захисту прав російськомовних в країнах Балтії", - сказав Олекас.

У Росії також вивчають можливість появу військових баз в Балтії. У РФ попереджають країни-сусіди, що це загострить ситуацію, і вдаються також до прямих погроз.

"Ми будемо пояснювати, в тому числі через дипломатичні засоби, керівництву цих країн, що розміщені на їх території об'єкти НАТО автоматично ставлять під удар ці країни. Серйозний об'єкт на території Литви, будь-який сучасний ядерний боєприпас - це практично Литви немає", - заявляв раніше заступник голови комітету Держдуми з оборони Франц Клинцевич (Єдина Росія).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.