Білорусь та Казахстан заблокували підвищення мит для України

Понеділок, 30 червня 2014, 08:24

На засіданні Євразійської економічної комісії не було прийнято рішення про підвищення мит на українські товари.

Як пише російська газета Ведомости з посиланням на російського чиновника, що працює в комісії, таке рішення пропонувалося Росією, але не було підтримано Білоруссю та Казахстаном.

Цю інформацію підтвердив віце-прем'єр Білорусі Сергій Румас. За його словами, потенційну загрозу для економіки Митного союзу поки оцінити вкрай складно, тому приймати заходи в терміновому порядку передчасно.

Нагадаємо, в російському уряду неодноразово заявляли, що в разі підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, Росія буде захищати внутрішній ринок. Росія може використовувати додаток 6 до договору про зону вільної торгівлі СНД, що дозволяє скасувати преференції, якщо імпорт зростає в обсягах, які завдають шкоди економіці. Нульове мито може бути замінена єдиним митним тарифом за правилами СОТ, отже ввізні мита для українських товарів можуть скласти близько 7,1%.

Існує вірогідність, що збільшені митні ставки можуть бути введені Росією в односторонньому порядку. Однак такий крок ставить під загрозу саму ідею Митного союзу, адже в подібному випадку члени союзу будуть використовувати окремі митні ставки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: