Албанія може стати кандидатом ЄС

Четвер, 5 червня 2014, 09:54

Протягом місяця ЄС вирішить, чи готовий прийняти Албанію кандидатом на членство. За інформацією Financial Times про це у середу повідомив євро комісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле.

Албанія досі залишається однією з найбідніших країн Європи, є членом НАТО, однак все ще відстає від багатьох своїх західних балканських колег на шляху до членства в ЄС.

Після зміни уряду навесні минулого року, Європейська комісія оцінила зусилля Албанії у проведенні реформ, зокрема в плані боротьби зі злочинністю та корупцією.

"Ґрунтуючись на наших висновках, ми підтверджуємо без жодного сумніву, без умов або застережень  рекомендації державам – ​​членам ЄС надати Албанії статус кандидата," заявив Штефан Фюле.

З тону Фюле можна припустити,  що Комісія абсолютно впевнена у своїй здатності здобути необхідну підтримку всіх 28 країн-членів ЄС 23 червня. Німеччина та Нідерланди вже висловились на підтримку наданню країні статусу кандидата, прем'єр- міністр Албанії Еді Рама збирається наступного тижня прибути до Франції, щоб обговорити ситуацію.

Повне членство, однак, залишається довгостроковою перспективою , а суттєва частка євроскептичних і анти-імміграційних партій в Європейському парламенті, скоріш за все призупинить процес приєднання до ЄС бідних пост-комуністичних країн.  

Навіть якщо Албанія стане офіційним кандидатом, їй ще довго доведеться чекати зеленого світла для початку переговорів про приєднання.

У доповіді Раді ЄС, Комісія зауважила: "Важливі законодавчі реформи були введені в боротьбі з організованою злочинністю, а дослідження дали позитивні результати щодо боротьби з незаконним обігом наркотиків та іншими серйозними сферами організованої злочинності".

Албанія також продемонструвала свою спроможність провести судову реформу, сказав він.

Варто зазначити, що Албанії вдалося уникнути війни, котра вирувала на території її північних сусідів в межах колишньої Югославії в 1990 -х роках, однак хаотичний перехід до капіталізму і поляризація між двома основними політичними блоками - соціалістами і демократами - сповільнили реформи і призвели до зубожіння та поширення корупції.

Минулого року соціалістична партія колишнього мера Тирани Еді Рама прийшла до влади після восьмирічного правління демократів під проводом Салі Беріша. Ці двоє політиків досі залишаються заклятими ворогами.

Фюле заявив, що прогрес буде залежати від політичної волі приймати рішучі заходи проти організованої злочинності і корупції, а також від реформ судової системи.

Фюле нагадав, що напружена політична обстановка завдає шкоди іміджу Албанії і закликав уряд і опозицію шукати можливості до співпраці в інтересах зближується з ЄС.

Нагадаємо, що Комісія рекомендувала надати статус кандидата Албанії ще в минулому році, але тоді деякі держави-члени заявили , що необхідно відкласти це рішення з тим, щоб побачити, чи зможе  уряд Рами продовжити багатообіцяючий початок.

"Це витає в повітрі цієї країни - щоразу, коли ви знаходитесь в політичній опозиції ... деякі європейські почуття на певний час зникають і стає надзвичайно важко досягти консенсусу для того, що називається європейським порядком денним"​​, сказав Фюле.

Отже, Албанія приєднається до своїх західних балканських колег, Чорногорії, Македонії та Сербії, котрі вже отримали статус кандидатів у члени ЄС.  Хорватія і Словенія вже стали країнами-членами, а Сербія та Чорногорія почали переговори про приєднання. Боснія та Косово ще чекають на отримання статусу кандидатів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.