ЄС проведе дві експертні наради щодо наслідків російського ембарго

Четвер, 14 серпня 2014, 09:24

Наради експертів країн ЄС в галузі сільського господарства і торгівлі, присвячені впливу на ці галузі російського ембарго на ряд продовольчих товарів і можливі дії у відповідь, пройдуть в четвер у Брюсселі, оголосила Європейська комісія.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Вранці збереться нарада по сільському господарству. "Приблизно до полудня ми плануємо її завершити і очікуємо, що буде зроблено заяву", - повідомив офіційний представник Єврокомісії Роджер Уейт.

За його словами, висновки з наради експертів, покликаної зібрати та узагальнити інформацію представників держав-членів ЄС про наслідки російського ембарго, дозволять визначитися з подальшими кроками Євросоюзу в даній ситуації.

"Якщо ми повинні будемо дати політичну відповідь, нам потрібні точні дані про ситуацію на ринках та потенційні наслідки. І ми сподіваємося, що зможемо отримати цю інформацію в найближчі дні", - заявив Уейт на брифінгу в Брюсселі.

Він зазначив, що ефект від російських мір починає давати про себе знати, і експерти можуть обговорити пріоритети "європейської відповіді на них".

На запитання про перспективу скликання позачергової Ради ЄС з цього питання, Уейт відповів: "Я підтверджую, що єврокомісар Чолош (Дачан Чолош, комісар Єврокомісії з питань сільського господарства) розмовляв вчора ввечері (12 серпня) з італійським міністром сільського господарства), який очолює Раду ЄС з цього питання. Зрозуміло, це йому вирішувати питання про таку зустріч. Але щоб збирати нараду міністрів, потрібен матеріал для обговорення. Ось чому ми вважаємо, що наш підхід, що полягає в тому, що треба спочатку визначити потенційні наслідки на статистичному і технічному рівнях, готує шлях до подальших політичних дискусій. Це буде перший контакт, який відбудеться з усіма державами-членами".

Уейт припустив, що в ході експертної зустрічі 14 серпня можуть визначитися можливості проведення з цього питання нарад інших форматів.

У другій половині дня в четвер у Брюсселі відбудеться робоча технічна зустріч на рівні експертів з питань, пов'язаних з російським ембарго.

Як повідомили у прес-службі члена Єврокомісії з торгівлі Карла де Гухта, на цій нараді очікують торгових представників держав ЄС, експертів з Європейської зовнішньополітичної служби та генеральних директоратів Єврокомісії з торгівлі, охорони здоров'я, споживчої політики, сільського господарства і сільського розвитку, митного союзу.

"Вони зберуться, щоб проінформувати держави-члени ЄС про наслідки російського заборони для експорту та торговельної політики Євросоюзу", - сказав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що мова піде про обсяги ембарго, пов'язаних з ним технічних питаннях, таких як, наприклад, транзит товарів та їх походження, а також про кроки, які потрібно зробити ЄС у зв'язку з цим.

На засіданні Комітету ЄС з питань політики і безпеки, що проходило в Брюсселі 12 серпня, відбулася "попередня дискусія про вплив російської відповіді на санкції ЄС та її законності". Йшлося також про "доведення до третіх країн оцінки ЄС сформованої ситуації".

У цьому контексті комітет привітав намір Єврокомісії скликати дві технічних наради на рівні експертів з сільського господарства і торгівлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: