Латвія втратить 70 млн євро від російських санкцій

Вівторок, 12 серпня 2014, 11:19

Латвія втратить принаймні 70 млн євро ($94 млн) від заборони Росії на поставки продовольства з країн ЄС.

Про це пише The Wall Street Journal, посилаючись на дані Міністерства сільського господарства.

Прем'єр-міністр Лаймдота Страуюма, виступаючи перед журналістами в понеділок після зустрічі з міністром сільського господарства Янісом Дуклавсом і президентом Андрісом Берзіньшом зазначила, що вплив ембарго на Латвію становитиме 0,7 процентного пункту падіння ВВП. Найбільш уразливими виявляться молочна та консервна промисловості.

У понеділок Латвійське статистичне бюро повідомило, що у другому кварталі ВВП виріс на 2,5%. У заяві Міністерства фінансів йде мова про те, що показники ВВП нижчі, ніж передбачалося  і зазначив, що попередні оцінки 4% зростання ВВП для 2014-го року повинні бути значно понижені.

Дуклавс відзначив, що ці цифри будуть використовуватися в якості основи для переговорів з іншими міністрами сільського господарства країн ЄС щодо заходів з пом'якшення наслідків ембарго для харчової промисловості та сільського господарства в цілому.

Він сказав, що одним з виходів можуть стати прямі виплати фермерам, спрямовані на пошук нових ринків.

Дуклавс також зазначив, що до списку продуктів, що потрапили під заборону,  на даний момент не відносяться шпроти в маслі, сума експорту яких в Росію становила 25 млн євро у 2013 році.

Тому якщо Росія коригує свій список, включивши в нього рибні продукти, це підвищить вплив ембарго на Латвію до близько 100 мільйонів євро ($134 млн).

Показники також  не включають транспортні послуги, пов'язані з доставкою продовольства до Росії з або через Латвію. Згідно з даними банку Латвії, Латвія експорт послуг автоперевезення склав €481 млн. в 2013 році.

Нагадаємо, 6 серпня президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів у цілях забезпечення безпеки Російської Федерації", який забороняє протягом року ввозити продовольство з країн, що ввели санкції проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.