Грузії відмовили в плані щодо членства в НАТО, однак надали новий формат співпраці

П'ятниця, 5 вересня 2014, 15:29

В п’ятницю на саміті НАТО в Ньюпорті (Уельс, Велика Британія) було погоджено рішення про новий формат співпраці з Грузією, який допоможе їй підготуватися до членства.

Про це повідомив на прес-конференції генеральний секретар альянсу Андерс Фог Расмуссен, передає кореспондент "Європейської правди" з Ньюпорту.

"Ми погодили пакет суттєвих заходів для Грузії. Він допоможе їй досягти прогресу щодо підготовки до участі в альянсі", - сказав він.

Водночас новий формат не передбачає членства як остаточної мети. Окрім Грузії, в ньому беруть участь Йорданія, Швеція, Фінляндія та Австралія, які не ставлять членство за мету.

Також повідомлено, що НАТО запускає новий формат співпраці зі східними сусідами - "план готовності до дій", і Грузія також братиме в ньому участь.

"Участь Грузії в новому форматі демонструє визнання того прогресу, який досягнено Грузією у відносинах з НАТО, а також здатність грузинської армії співпрацювати з НАТО", - зазначив генсек.

Расмуссен додав, що рішення НАТО має послати "сильний сигнал Росії".

"Рішення, яке ми ухвалили, надсилає дуже вагомий сигнал Росії. Я вважаю, що це абсолютно відповідає ситуації – треба сигналізувати Москві про нашу готовність до захисту інтересів (альянсу) на Сході", - заявив він.

Водночас відомо, що Тбілісі планував отримати більший рівень визнання, та просив ухвалити рішення про надання Грузії Плану дій щодо членства.

Глава МЗС Чехії Любомир Заоралек в п’ятницю визнав, що така можливість обговорювалася, але в НАТО не було досягнуто консенсусу з цього приводу. "Мені дуже шкода, що консенсусу не було знайдено. Адже Грузія – найбільш підготовлена серед претендентів", - заявив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.