Охлобистіну заборонили в'їзд до держав Шенгену

Понеділок, 27 жовтня 2014, 08:52

Наприкінці минулого тижня Латвія офіційно оголосила про заборону в'їзду до своєї держави російському актору Івану Охлобистіну.

Про це повідомив міністр закордонних справ Латвії Едгарc Рінкевичс.

"Я вирішив заборонити в'їзд до Латвії для Івана Охлобистіна. Причиною стали його заяви, які можна розцінювати як розпалювання міжетнічної ворожнечі", - написав міністр у своєму twitter.

Оскільки Латвія є членом шенгенської угоди, заборона на в'їзд до цієї країни означає автоматичне внесення Охлобистіна до "чорного списку" на кордоні всіх шенгенських країн.

Конкретні заяви, що стали підставою для введення заборони, у повідомленні міністра не зазначені. Між тим відомо, що протягом останніх місяців актор активно висловлювався на підтримку анексії Криму та дій російської влади на Донбасі.

7 листопада Охлобистін мав намір відвідати Латвію і провести творчий вечір. Очевидно, саме це стало мотивом для введення заборони саме зараз.

Проросійські політики Латвії зустріли дане рішення МЗС критичними заявами. Зокрема, лідер проросійського руху "Центр згоди", мер Риги Ніл Ушаков сказав, що йому "соромно за міністра", повідомляє латвійський портал Delfi.

Сам Охлобистін у коментарі у соціальних мережах зазначив, що однією з причин заборони вважає свою "нелюбов до Кончіти Вурст". Про позицію щодо України він при цьому не згадав.

Необхідно зазначити, що Охлобистін є персоною нон грата в Україні ще з серпня поточного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.