Україна надасть пропозиції щодо оновлення політики сусідства з ЄС

Середа, 1 квітня 2015, 16:17

Україна до кінця квітня надасть пропозиції до оновленої Європейської політики сусідства, де вперше буде враховано новий рівень стратегічного партнерства в межах Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Про це повідомляє сайт Кабміну.

"З цією метою Урядовий офіс з питань європейської інтеграції систематизує напрацювання органів державної влади України в усіх секторах та проводить консультації з експертами Європейської комісії, розраховуючи, що пропозиції української сторони до нової Європейської політики сусідства будуть максимально враховані", - йдеться у повідомленні.

Для підвищення ефективності та прозорості діяльності Урядового офісу та усіх державних органів, залучених до виконання двосторонніх документів між Україною та ЄС, запроваджується нова форма звітності, моніторингу та оцінки виконання цих завдань.

Зокрема, щоквартально уряд України публікуватиме звіт про стан виконання зобов’язань, які взяла на себе українська сторона.

Дані за перший квартал цього року планується оприлюднити після 15 квітня, на підставі інформації відповідних органів державної влади.

В уряді зазначають, що оновлена політика має передбачати можливість різної швидкості євроінтеграції країн-сусідів ЄС (особливо тих, що підписали угоди про асоціацію), в тому числі йдеться про перспективу надання країні статусу кандидата на вступ до ЄС, а також документом має бути визначено стратегічний пріоритет підтримки економічних реформ та впровадження зони вільної торгівлі, розвиток безпекової, енергетичної, освітньої співпраці.

"Враховуючи ці та інші пріоритети, пропонується узгодити чіткі критерії, на підставі виконання яких прийматиметься рішення про перехід до наступного етапу інтеграції", - зазначили в Кабміні.

Урядовий офіс звертає увагу, що днями Єврокомісія оприлюднила звіт про виконання Україною Європейської політики сусідства у 2014 році, в якому позитивно оцінюються процеси перетворень в  нашій країні.

Водночас ЄК висловила низку критичних зауважень та надала рекомендації щодо проведення конституційної, судової реформ, реформування виборчого законодавства, системи державного управління та органів внутрішніх справ, належної імплементації антикорупційного законодавства, реформ в енергетичному секторі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: