Українці прихильні до вступу в ЄС, щодо НАТО думки розділились - опитування

П'ятниця, 19 червня 2015, 18:56

Серед жителів України наразі переважають проєвропейські настрої, проте кількість прихильників вступу до ЄС зменшилася на 4% у порівнянні з груднем 2014 року.

Про це свідчать дані соціалогічного опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Якби референдум із питання, чи вступати Україні до ЄС, відбувався наприкінці травня 2015 року, близько 48,8% дорослих жителів України проголосували би за вступ до ЄС, 28,4% - проти. Решта 22,9% не визначилися, або не стали би брати участі у такому референдумі.

Отож, якби у референдумі взяли участь усі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка становила би близько 77%, а голоси учасників розділилися б наступним чином: 63% за вступ до ЄС, 37% - проти.

Щодо НАТО, в жителів України наразі немає однозначної позиції. На референдумі 37,4% жителів України проголосували б за, 35,6% - проти вступу до НАТО. Близько 27% не визначилися, або не стали би брати участь у такому референдумі.

Тож, якщо б у референдумі щодо вступу України до НАТО взяли участь усі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка становила би близько 73%, а голоси учасників розділилися б практично порівну: 51% - за, 49% - проти.

Наразі абсолютна більшість жителів України не підтримують ідею вступу України до Митного союзу із Росією, Білоруссю і Казахстаном.

 Якби референдум із питання, чи вступати Україні до Митного Союзу, проводився наприкінці травня 2015 року, 56,8% проголосували би проти вступу, 18,6% - за вступ. Решта 24,7% не визначилися, або не стали би брати участі у голосуванні.

Отож, якби у референдумі з цього питання взяли участь усі ті, хто визначився зі своїм вибором, явка становила би близько 75%, а голоси учасників розділилися б наступним чином: 25% за вступ до Митного союзу, 75% - проти.

Всеукраїнське опитування громадської думки проводилось методом особистого інтерв'ю. Опитано 2022 респонденти, що мешкають у 108 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

В Луганській області дослідження проводилося тільки на територіях, що підконтрольні Україні, в Донецькій області на територіях, що підконтрольні Україні, та в Донецьку (який не є підконтрольним Україні).

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% - для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.