У ЄС відзначають різке зростання прохачів притулку з України

Середа, 3 червня 2015, 10:48

Кількість українців, які є прохачами притулку в країнах ЄС, різко зросла з березня 2014 року і продовжує збільшуватися.

Про це заявив виконавчий директор Європейського офісу підтримки прохачів притулку Роберт Віссер в інтерв'ю EurActiv.

За його словами, серед прохачів притулку, що прибувають зі Східної Європи, найчисленнішу групу складають громадяни України, яка наразі увійшла до "шістки"  країн, що направляють біженців до ЄС.

Ці шість країн - це Сирія, Еритрея, Ірак, Сомалі, Нігер та України.

Водночас, як відзначив Віссер, особливістю України є те, що вона не була "країною прохачів притулку" до початку конфлікту на Донбасі.

Окрім того, Україну повністю відрізняє від інших країн те, що всі українці приїхжджають до ЄС на законних підставах, отримавши візу, або подають клопотання про надання притулку вже проживаючи на законних підставах в ЄС, часто з дозволом на роботу.

Водночас, специфіка українських прохачів притулку, за словами Віссера, також в тому, що вони подають заявки у всіх країнах ЄС, а не в одній чи двох.

"Українська громада є найбільш диверсифікованою спільнотою, яку ми знаємо. Є українці в усіх куточках Європи", - сказав він.

Водночас, за словами представника Європейського офісу підтримки прохачів притулку Тімоті Купера, найчастішими напрямками, які обирали українці, були Італія, Німеччина, Франція та Іспанія.

Наразі, як відзначається, українці складають 3% від загальної кількості прохачів притулку в країнах ЄС. Наступними йдуть росіяни, які становлять 2%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.