Євросоюз скасує роумінг для країн-членів до червня 2017 року

оновлено
Вівторок, 30 червня 2015, 09:58

Європейський парламент та Рада ЄС досягли політичної домовленості про те, що роумінг між країнами-членами буде скасовано не пізніше як у 2017 році.

Про це повідомив європейський комісар з питань цифрової економіки та суспільства Гюнтер Оттінгер.

Деталі домовленості наразі не повідомляються, але визначено, що це скасування платежів охоплюватиме також роумінг мобільного інтернету.

Брюссельське видання EUObserver уточнює, що в якості крайнього терміну для скасування роумінгу встановлене 15 червня 2017 року. Це стало компромісом між позицією Брюсселю та країн-членів ЄС. Європарламент та Єврокомісія хотіли скасувати роумінг вже до кінця  поточного року, водночас, уряди хотіли забезпечити ще довший перехідний період для своїх мобільних операторів. 

Між тим, до 2017 року набувають чинності суттєво знижені роумінгові тарифи. Роумінг-націнка на одну хвилину розмови за кордоном не має перевищувати 5 євроцентів, за СМС - 2 євроценти, за мегабайт інтернет-трафіку - 5 євроцентів, не враховуючи ПДВ.

Переговори про скасування всіх роумінгових тарифів при подорожах між країнами ЄС тривали протягом декількох років . На першому етапі тарифи кілька разів поспіль знижувалися, про що Європравда повідомляла у вигляді інфографіки.

Влітку стало відомо, що тривають продуктивні переговори про повне скасування роумінгових платежів – про це, зокрема, заявила колишній єврокомісар Вівіан Реддінг

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.