В МЗС кажуть, що скаржилися в Радбез на журналістів, але не просили санкцій

Четвер, 17 вересня 2015, 22:59

Міністерство закордонних справ оприлюднило відповідь на звинувачення про те, що саме їх помилка призвела до накладення санкцій на низку журналістів авторитетних ЗМІ.

Відповідне повідомлення розміщене на офіційній сторінці міністерства у Facebook.

Таким чином МЗС прокоментувало доповідні записки міністерства  на адресу РНБО, які раніше оприлюднила в Facebook виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

В МЗС визнали, що направляли до Радбезу офіційний лист з переліком іноземних журналістів, які зрештою потрапили під санкції. "МЗС за дорученням РНБО узагальнювало та надавало інформацію щодо осіб, які в своїх матеріалах провадять антиукраїнську пропаганду", - йдеться в повідомленні.

Водночас, в міністерстві не вважають, що саме їх лист став причиною накладення санкцій на авторитетних медійників.

"Лист МЗС від лютого 2015 р. є лише одним з документів робочого листування і не був фактичною підставою для включення згаданих у додатку осіб до санкційного списку, що видно із самого змісту листа", - зазначається в повідомленні.

У скандальному листі за підписом Євгена Перебийноса (на той час – начальника управління інформполітики) дійсно не згадується слово "санкції". МЗС лише просить РНБО "врахувати" дані про "антиукраїнських" журналістів.

 

МЗС також зазначає, що оприлюднений документ має гриф "для службового користування" і "не призначений для публічного обговорення", та додає, що людині, яка передала документ у пресу, загрожує адміністративна відповідальність.

Це викликало додаткову критику на адресу міністерства. "Тепер МЗС країни, яка прагне в Європу, замість розібратися з кричущою некомпетентністю і халатністю своїх співробітників, погрожує моїм джерелам", - прокоментувала допис МЗС Оксана Романюк.

Варто зауважити, що дипломатичне відомство так і не пояснило, яким чином до переліку "антиукраїнських" журналістів потрапили кореспонденти авторитетних світових видань, в тому числі Die Zeit, El Pais та BBC. "Ми з'ясовуємо, які аспекти, пов'язані з журналістською чи іншою діяльністю, стали підставами для включення їх до списку", - йдеться в повідомленні МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: