У Франції заборонили евтаназію

Четвер, 28 січня 2016, 10:33

Французький парламент ухвалив закон, який дозволяє лікарям тримати невиліковно хворих пацієнтів під наркозом до смерті, але забороняє евтаназію.

Про це пише Associated Press.

Французький парламент схвалив законопроект, який дозволить лікарям зберегти невиліковно хворих пацієнтів під наркозом до настання смерті, але забороняє евтаназію, тобто навмисне припинення лікарем життя людини, яка страждає невиліковним захворюванням на задоволення прохання хворого в безболісній або мінімально болісній формі з метою припинення страждань.

Текст закону став результатом консенсусу соціалістів і консерваторів.

Новий закон дозволить пацієнтам просити лікарів про "глибокий, тривалий седативний ефект зміни свідомості до самої смерті", але тільки тоді, коли їхній стан може призвести до швидкої смерті.

Лікарі матимуть право зупинити життєзабезпечення пацієнта, в тому числі штучне зволоження та живлення.

Також положеннями нового закону седативні та знеболювальні препарати дозволені, "навіть якщо вони можуть вкоротити життя людини".

У законопроекті уточнюється, що пацієнти можуть вибрати, бути під наркозом вдома або в лікарні.

Відзначимо, що дебати з приводу евтаназії були відроджені у Франції через справу Вінсента Ламберта, який перебуває в комі після автомобільної аварії вісім років. 

Нагадаємо, минулого року Європейський суд з прав людини постановив, що припинення життєзабезпечення паралізованого француза Венсана Ламберта не суперечить праву людини на життя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.