У Раді Європи закликали Дуду не підписувати скандальний закон про ЗМІ

Вівторок, 5 січня 2016, 14:50

Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс закликав президента Польщі Анджея Дуду не підписувати суперечливий закон про ЗМІ.

Про це йдеться у заяві комісара на сайті Ради Європи.

"Я закликаю президента Республіки Польща не підписувати закон про засоби масової інформації та відстоювати незалежність громадського телебачення і радіо Польщі", - йдеться у заяві.

Комісар відзначив, що закон підводить ЗМІ під прямий контроль уряду, даючи останньому повноваження призначати і звільняти членів наглядової ради та правління державної служби телебачення і радіо.

"Ці норми суперечать стандартам Ради Європи, які, зокрема, вимагають, щоб громадські ЗМІ залишалися незалежними від політичного чи економічного втручання.

Притягнутий через парламент минулого тижня закон не пройшов суспільну дискусію, яка необхідна в демократичному суспільстві при розгляді таких важливих змін в області свободи ЗМІ", - додав Мужнієкс.

Як повідомлялося, Єврокомісія має намір взяти під контроль ситуацію в Польщі навколо прийнятого закону про ЗМІ і розгляне це питання на своєму найближчому засіданні 13 січня.

Нагадаємо, 1 січня була прийнята нова редакція закону, що регулює діяльність державних ЗМІ.

Так, прийняті поправки до закону, які були запропоновані депутатами правлячої партії "Право і справедливість", передбачають серед іншого дострокове закінчення повноважень членів правління і наглядової ради Польського телебачення та Польського радіо.

Законом передбачається, що члени правління та наглядової ради державних ЗМІ буде стверджувати міністр держскарбниці.

Таким чином, закон скасовує можливість проведення конкурсів на ці посади. Крім того, змінами до закону передбачається скорочення членів правління і наглядової ради державних медіа.

З критикою нового закону виступили ОБСЄ, Європейський мовний союз та Асоціація європейських журналістів.

2 січня стало відомо про відставку керівників кількох польських телеканалів на знак протесту посилення контролю над державними ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.