Уряд Польщі розробив новий антитерористичний закон

Четвер, 24 березня 2016, 16:15

Уряд Польщі розробив проект антитерористичного закону.

Про це повідомив глава польських спецслужб Маріуш Камінський, передає Радіо "Польща".

За його словами, законопроект буде оприлюднено приблизно через тиждень, коли будуть закінчені останні редакційні роботи над ним.

Документ передбачає, зокрема, цілодобове стеження і затримання строком до 14 днів осіб, підозрюваних у веденні терористичної діяльності.

"Положення закону зроблять можливим ведення ефективних та, насамперед, швидких дій. Метою терористів є звичайні люди, і ми повинні зробити з цього висновки", - заявив Камінський.

Він підкреслив, що "польська держава не може бути і не буде безпорадною по відношенню до загроз".

За словами глави польських спецслужб, провідну роль у протидії тероризму буде грати Агентство внутрішньої безпеки Польщі, яке буде координувати опреатівно-слідчі та аналітичні дії.

Камінський зазначив, що агентство буде укріплено і для нього буде відкритий доступ до всіх необхідних баз даних.

"Ми хочемо дати главі Агентства внутрішньої безпеки Польщі можливість ведення операційного контролю за іноземцями, підозрюваними в терористичній діяльності. Контроль можна буде вести без згоди суду протягом 3 місяців", - заявив Камінський.

Законопроект передбачає також можливість затримання підозрілої особи строком до 14 днів за згодою суду. На даний момент затримувати підозрілих осіб можна на 48 годин (якщо протягом наступних 24 годин не буде розглянуто заяву про арешт, затриманий має бути звільнений).

Крім того, згідно з проектом закону, обшуки і затримання підозрілих осіб можна буде виробляти цілодобово (на даний момент – лише в період з 6 ранку до 22 вечора).

Також законопроект дає право МВС негайно депортувати іноземців, що представляють собою загрозу для країни. Депортований може оскаржити це рішення в суді, однак, так чи інакше він буде зобов'язаний перебувати за межами Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.