Єврокомісія має намір штрафувати країни, які не хочуть приймати біженців – ЗМІ

Вівторок, 3 травня 2016, 12:39

Європейські країни, які відмовляться приймати біженців,можуть зіткнутися зі штрафом у розмірі 250 тис. євро за кожного біженця.

Такі заходи є частиною плану Єврокомісії, який має бути представлений у середу, повідомляє The Financial Times з посиланням на джерела.

Цей план має на меті кардинально оновити правила надання притулку у ЄС, які показали свою нежиттєздатність під час міграційної кризи, коли минулого року до Євросоюзу прибули більше мільйона біженців.

Зокрема, Єврокомісія хоче не лише такі прикордонні країни як Греція, а й запровадити норматив про рівномірний розподіл біженців у ЄС. Останнє положення буде підкріплене застереженням, що антимігрантськи налаштовані країни мають сплати перебільшено відверто завищений штраф.

За словами чотирьох джерел, знайомих з цією пропозицією, штраф встановлено на рівні 250 тис. євро за шукача притулку.

"Розмір внеску може бути іншим, але ідея полягає в тому, щоб показати можливість санкцій," - сказав один з чиновників, який бачив пропозицію. Інший дипломат сказав,  що в будь-якому разі ціна відмови від розміщення біженця буде коштувати "сотні тисяч євро".

Якщо Єврокомісія схвалить нові положення системи надання притулку, то Польщі, наприклад, доведеться заплатити понад 1 млрд євро, щоб не розміщувати на своїй території призначених за квотою 4,5 тис. біженців, відзначає видання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.