У Шотландії хочуть дати можливість своєму парламенту голосувати щодо Brexit

Вівторок, 24 січня 2017, 15:06

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що після ухвали рішення Верховного суду Британії стає "більш очевидно" те, що Шотландія повинна провести новий референдум про незалежність, та анонсувала нову законодавчу ініціативу, яка дозволить шотландському парламенту голосувати щодо Brexit.

Про це повідомляє The Telegraph.

За словами Стерджен, всі заяви від Терези Мей про те, що Шотландія є рівноправним партнером - "не більше, ніж порожня риторика".

Перший міністр вважає, що голос Шотландії "просто не чують або не слухають у Великій Британії".

Ще після проведення референдуму про вихід з ЄС, Стерджен попереджала про ймовірність нового голосування про незалежність.

"Вона активізувала свою риторику знову у вівторок, заявивши, що відмова уряду Великої Британії щодо взяття до уваги інтересів Шотландії викликали принципові питання, окрім питання членства в ЄС", - повідомляє видання.

"Чи погодиться Шотландія на те, що наше майбутнє буде залежати від правих вестмінстерського уряду, який має лише одного депутата тут – чи краще взяти наше майбутнє в свої руки? Стає дедалі ясніше, що це той вибір, який Шотландія повинна зробити", - заявила вона.

Стерджен заявила, що попри постанову Верховного суду, уряд Шотландії висуне законодавчу пропозицію для того, щоб шотландський парламент мав можливість голосувати "за" або "проти" активізації 50 статті Лісабонського договору ЄС, механізму, за допомогою якого Британія може вийти з блоку.

Нагадаємо, згідно з ухвалою Верховного суду Великої Британії, британський  парламент має проголосувати за рішення про надання уряду дозволу почати процес виходу країни з Європейського Союзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.