Макрон пропонує реформу ЄС, посилення єврозони і спільні сили реагування

Середа, 27 вересня 2017, 09:37

Президент Франції Еммануель Макрон представив план масштабної реформи Європейського Союзу, щоб зробити його "більш інтегрованим, більш демократичним та більш конкурентоспроможним".

Макрон виступив в університеті Сорбонни з промовою, що тривала понад півтори години.

Французький президент висловився за посилення єврозони, зокрема, створення посади міністра фінансів та спільного бюджету і навіть парламенту, окремо від Європарламенту.

Крім того, президент Франції пропонує змінити правила оподаткування в усіх країнах єврозони.

"Бюджет має йти поряд з сильним політичним керівництвом на чолі зі спільним міністром (фінансів) і сильним парламентським наглядом на європейському рівні", - сказав він, підкреслюючи необхідність демократичної підзвітності.

Макрон також пропонує створити спільний оборонний бюджет ЄС, спільні сили реагування та європейське розвідувальне агентство.

"На початку наступного десятиріччя Європа повинна мати спільні сили, єдиний оборонний бюджет та спільну доктрину дій", - сказав він.

У списку запропонованих ініціатив також міститься створення спільної служби захисту населення від наслідків природних катастроф та поглиблення співпраці європейських спецслужб.

Макрон запропонував створити загальноєвропейське агентство з надання притулку, яке прискорить та уніфікує відповідні процедури.

Він також наголосив на необхідності скорочення європейської бюрократії і запропонував в перспективі зменшити кількість членів Єврокомісії до 15.

Під час виступу Макрон закликав Німеччину підтримати його реформи і запропонував, щоб до кінця 2024 року дві країни повністю інтегрували свої ринки та корпоративні правила.

"Ми поділяємо ті самі європейські амбіції, і я знаю, що вона віддана справі Європі", - сказав Макрон, маючи на увазі канцлера Німеччини Ангелу Меркель.

"Я пропоную Німеччині нове партнерство. Ми не погодимось з усім відразу, але ми будемо обговорювати все ", - додав він.

Німецькі ЗМІ відзначають, що починаючи з неділі, Макрон двічі спілкувався з Меркель, а також іншими лідерами ЄС та президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, який не підтримує ідею окремого бюджету чи парламенту в єврозоні.

Меркель не виступає проти того, щоб мати міністра фінансів єврозони, але має іншу думку щодо того, наскільки великою має бути роль такого посадовця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.