В уряді Бельгії спалахнули суперечки після заяви про притулок для Пучдемона

Понеділок, 30 жовтня 2017, 10:13

Каталонська криза спровокувала суперечки в уряді Бельгії після того, як фламандські націоналісти запропонували притулок лідеру Каталонії Карлесу Пучдемону.

Про це повідомляє Euractiv.

Бельгійський міністр з питань імміграції Тео Франкен заявив, що його країна може надати політичний притулок Пучдемону, який був відсторонений Мадридом. За словами міністра, Пучдемон може не отримати "справедливого суду", якщо буде затриманий в Іспанії.

Франкен є членом політичної сили N-VA, фламандської націоналістичної партії, що входить до коаліційного уряду Бельгії.

Прем'єр-міністр Бельгії Шарль Мішель заявив, що будь-який запит про надання притулку Пучдемону "абсолютно не на порядку денному", додавши, що фламандським націоналістам "не варто підливати бензин у вогонь".

Заступник прем'єр-міністра, фламандський ліберал Олександр Де Кроо попередив, що "такі слова не допомагають і не представляють позиції уряду". "Важливо заспокоїти розум людей, а не хвилювати їх", - сказав він.

Джерела бельгійського уряду пояснили, що коментар Франкена не є пропозицією, він просто пояснив, які існують варіанти. Бельгія є однією з небагатьох країн, де європейці можуть просити про надання притулку.

Рішення про надання притулку залежить не від уряду, а від спеціальної комісії у справах біженців та осіб без громадянства.

Також зазначається, що Директива щодо процедури надання притулку була розроблена для громадян третіх країн. Тому шанси на запит від громадянина ЄС є "незначними", оскільки всі країни ЄС визнають одне одну як безпечну країну походження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: