ЄС вітає початок розгляду Виборчого кодексу і очікує його ухвалення до кінця року

Четвер, 9 листопада 2017, 12:02

Європейський Союз привітав ухвалення Верховною Радою в першому читанні Виборчого кодексу і очікує, що роботу над ним буде завершено до кінця 2017 року.

Про це йдеться в коментарі Представництва ЄС, яке воно надало на запит "Європейської правди".

"Ухвалення Виборчого кодексу в першому читанні цього тижня - це дуже гарна новина, яка настала після тривалого періоду застою на цьому фронті, - йдеться в коментарі. - Комплексна виборча реформа має вирішальне значення для зміцнення демократичних інститутів країни, як це неодноразово зазначали БДІПЛ ОБСЄ та Венеціанська комісія".

ЄС також нагадує, що  виборча реформа є ключовим елементом Порядку денного асоціації між Україною та ЄС.

"Виборчий кодекс, який зараз розглядається Радою, є гарною основою для реформування виборчої системи країни, - йдеться також у відповіді Представництва ЄС. -  Закликаємо всіх депутатів, і зокрема проєвропейських, до завершення роботи над цією ключовою реформою та ухвалення до кінця цього року узгодженого і збалансованого виборчого кодексу".

ЄС окремо підкреслює  доцільність завершення цієї реформи задовго до чергового виборчого циклу, який розпочнеться  2019 року,  "з тим, щоб забезпечити рівноправні умови для всіх учасників виборів".

"З огляду на вагу цього питання, надзвичайно важливо, щоб парламент проводив прозорі, інклюзивні та всеохопні обговорення, аби забезпечити повне врахування постійних рекомендацій БДІПЛ ОБСЄ та Венеціанської комісії", - наголошено в коментарі.

"Існує також низка інших питань, які слід розглянути, щоб забезпечити цілком вільні та чесні майбутні вибори, - наголошено в коментарі. -  Центральна виборча комісія все ще чекає на оновлення 13 своїх членів і не може законно діяти, якщо ці заміни не відбудуться. Крім того, для  забезпечення активної та неупередженої виборчої кампанії потрібно посилення ролі  Суспільного мовника, у тому числі за рахунок бюджетних асигнувань у розмірі, передбаченому законом".

Заклик до якнайшвидшого проведення виборчої реформи містить і ухвалене 8 листопада рішення Комітету міністрів Ради Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.