У Франції готуються схвалити законопроект проти фейкових новин РФ

Середа, 14 лютого 2018, 12:45

У Франції підготували законопроект проти фейкових новин, про який на початку січня цього року оголосив президент країни Еммануель Макрон.

Про деталі нового законопроекту розповіла міністр культури Франції Франсуаза Ніссен, передає RFI.fr.

Французька ініціатива проти фейкових новин отримала назву "закон про надійність і довіру до інформації".

Міністр культури розповіла, що законопроект вже майже готовий. Парламентська більшість представить його в найближчі дні.

Ніссен пояснила, що предметом ініціативи стали канали поширення фейкових новин. Закон стосується таких інтернет-платформ, як, наприклад, Facebook і Youtube, і "ЗМІ під впливом іноземних держав".

До останніх відносяться, наприклад, RT і Sputnik, фінансовані Росією.

Російський телеканал RT розпочав мовлення у Франції в грудні минулого року. А на спільній прес-конференції з президентом Росії Володимиром Путіним в травні 2017 року Еммануель Макрон назвав RT і Sputnik "органами впливу і брехливої пропаганди".

У міністерстві культури Франції пояснили, що при розробці законопроекту керувалися випадками масового поширення фейкових новин в ході виборів президента США в 2016 році, кампанії перед референдумом з питання виходу Великої Британії з ЄС та референдуму в Каталонії.

Якщо французьку законодавчу ініціативу приймуть, то вона повинна буде діяти безпосередньо перед виборами, протягом максимум п'яти тижнів.

У цей період Вища аудіовізуальна рада Франції (CSA) зможе призупинити та навіть відкликати ліцензію на мовлення ЗМІ, що перебуває під впливом іноземної держави, якщо наглядовий орган вважатиме, що це ЗМІ поширює фейкову інформацію.

Що стосується інтернет-платформ (Facebook, Twitter, Youtube і так далі), то вони в цей передвиборний період повинні будуть повідомляти, хто і за яку ціну просував ті або інші повідомлення.

Як повідомлялося, президент Франції запропонував переглянути законодавство про засоби масової інформації з метою боротьби з фейковими новинами в інтернеті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.