Рада відповіла Польщі на скандальний закон: борці за незалежність - не злочинці

Вівторок, 6 лютого 2018, 12:09

Верховна рада України ухвалила заяву із засудженням оновленого польського закону про Інститут національної пам’яті, який передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Про це повідомляється на сайті ВРУ.

Заяву Верховної ради у зв'язку з ухваленням Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут нацпам'яті підтримано 242 голосами при мінімально необхідних 226.

"Верховна рада України з розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняла рішення Сейму від 26 січня та Сенату Республіки Польща від 1 лютого 2018 року щодо ухвалення змін до закону про Інститут національної пам’яті – Комісії з розслідування злочинів проти польського народу та інших законодавчих актів, якими запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів" і дається упереджене та суперечливе визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій в польському суспільстві", - йдеться у заяві.

У Раді заявили, що категорично відкидають політику подвійних стандартів та нав’язування ідей колективної відповідальності українського народу, а "також спроби польської сторони прирівняти дії усіх борців за незалежність України до злочинів двох тоталітарних режимів ХХ століття – нацистського та комуністичного".

Українські депутати наголосили, що ухвалені законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною та Польщею.

У своїй заяві законодавці також висловили занепокоєння через знищення українських пам'ятників на території Польщі, напади на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурних заходів та шовіністичну риторику.

"Верховна рада України закликає польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку двосторонніх відносин. Закликаємо президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з Сеймом та Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість", - йдеться у заяві. 

Зазначимо, що незабаром після прийняття українськими депутатами цієї заяви, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підпише суперечливі зміни до польського закону про Інститут національної пам’яті.

Нагадаємо, Сенат Польщі без змін підтримав оновлений законопроект про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Прийнятий закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті Польщі, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

Законопроект також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Більше про конфлікт читайте на сайті ЄвроПравди: "За що хочуть карати українців: деталі та наслідки скандального польського закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.