Прем’єр Польщі пояснив зміну закону про Інститут нацпам’яті: боремось з брехнею

П'ятниця, 2 лютого 2018, 08:06

Польща внесла зміни до закону про Інститут національної пам’яті, щоб боротися за правду про Голокост.

Про це у спеціальній заяві сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, повідомляє TVN24.

"Брехня Освенціма - це не тільки заперечення німецьких злочинів, але й інші способи фальсифікації історії. Ми хочемо боротися з цією брехнею в будь-якій формі. Ось чому ми внесли зміни до Закону про Інститут національної пам'яті", - сказав Моравецький.

Він додав, що Польща не збирається обмежувати свободу дебатів про Голокост. "Ми винні це тим, хто це пережив", - зазначив прем’єр.

Моравецький заявив, що він розуміє критику Ізраїлю з приводу ухвалених змін  Він підкреслив, що Польща була першою жертвою Третього рейху та втратила під час війни шість мільйонів громадян, у тому числі три мільйони євреїв.

"Смерть і страждання в німецько-фашистських концтаборах були спільним досвідом євреїв, поляків та багатьох інших країн", - сказав прем'єр, додавши, що "Голокост був немислимим злочином".

Моравецький зазначив, що польське законодавство протягом багатьох років переслідує людей, які намагаються заперечувати жертв нацистського терору, і подібні рішення діють у багатьох інших європейських країнах.

"Розповсюдження правди про Голокост - це не тільки завдання Ізраїлю, це також завдання Польщі. Це битва за універсальну правду, яка є попередженням усьому світові", - сказав прем’єр.

Раніше повідомлялося, що Ізраїль ухвалить рішення про відкликання свого посла з Польщі у відповідь на схвалення польським Сенатом скандального законопроекту про Інститут національної пам’яті.

 Сенат Польщі без змін підтримав оновлений закон про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Закон також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Державний департамент США закликав Польщу переглянути законопроект про Інститут національної пам’яті, зазначивши, що він може мати наслідки для відносин Варшави зі Сполученими Штатами та Ізраїлем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.