Прем'єр Моравецький: Польща стала за останні 25 років таким собі "цапом-відбувайлом"

Понеділок, 5 лютого 2018, 13:57

Польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що зараз необхідно боротися за правду, оскільки Польща разом зі своєю історією стала в останні 25 років таким собі зручним "цапом-відбувайлом".

Про це він заявив сьогодні під час конференції у Варшаві, коментуючи закон про Інститут національної пам’яті Польщі, передає Wiadomosci.onet.pl.

"Кожна серйозна держава повинна дбати про свою історію, дбати про свою репутацію з огляду на поточну та історичну правду", – сказав прем'єр-міністр.

За словами Моравецького, така правда пізніше також означатиме більшу силу в реальних діях. "Тобто вона також означає більшу "soft power" (м'яку силу), а після цього - й більшу силу на міжнародній арені", – сказав він.

"Польща, польська історія, яка повинна бути, принаймні, такою королевою у пам'яті світу, стала в останні 25 років, таким собі зручним "цапом-відбувайлом" (пол. chłopcem do bicia - хлопчиком для биття)", - додав він.

Нагадаємо, Сенат Польщі без змін підтримав оновлений законопроект про Інститут національної пам’яті, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Прийнятий закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті Польщі, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що рішення польського парламенту спрямоване не на дискусію щодо історичної правди, а побудову історичної міфології.

Законопроект також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

Державний департамент США закликав Польщу переглянути законопроект про Інститут національної пам’яті, зазначивши, що він може мати наслідки для відносин Варшави зі Сполученими Штатами та Ізраїлем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.