Клімкін і Сійярто наступного тижня проведуть консультації на Закарпатті

Вівторок, 12 червня 2018, 10:13

Міністри закордонних справ України та Угорщини Павло Клімкін та Петер Сійярто 22 червня проведуть консультації з угорською громадою Закарпаття.

Зустріч відбудеться у Береговому, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело в дипломатичних колах.

"Українською та угорською сторонами визначена зустріч в Береговому, 22 червня", - повідомив співрозмовник агентства.

За його словами, в консультації візьмуть участь міністри закордонних справ України та Угорщини Павло Клімкін і Петер Сійярто, міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, міністр людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер і голова товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович.

На порядку денному зустрічі буде імплементація закону "Про освіту" в частині мовної статті.

Міністерство освіту і науки та угорська громада почали переговори щодо мовної статті закону "Про освіту" 5 червня після того, як Угорщина погодилася розблокувати "мовні переговори" з Києвом.

Зазначимо, угорська меншина довгий час відмовлявся від консультацій з Міносвіти.

14 лютого відомство провело перші очні консультації з представниками національних меншин щодо мови освіти. 

У зустрічі взяли участь представники молдовської, німецької, грецької, болгарської, гагаузької та єврейської громад. Представники угорської меншини повідомили, що не братимуть участі у консультаціях. Меншина відмовилася, за даними ЄП, через рекомендацію з Будапешта.

Як відомо, Угорщина уже втретє заблокувала проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні. Угорська влада пояснює, що таким чином вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норму закону про освіту. Будапешт переконаний, що закон значно обмежив права національних меншин у використанні рідної мови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.