Міносвіти провело перші очні консультації з нацменшинами щодо мови освіти

Середа, 14 лютого 2018, 17:52

Міносвіти розпочало перші очні консультації з представниками національних меншин щодо мови освіти.

Про це повідомили у прес-службі Міністерства освіти і науки України.

У зустрічі взяли участь представники молдовської, німецької, грецької, болгарської, гагаузької та єврейської громад. Це була перша очна консультація МОН з представниками нацменшин з низки зустрічей, що заплановані на лютий-березень 2018 року.

Як раніше повідомлялося, представники угорської меншини повідомили, що не братимуть участі у консультаціях щодо мови освіти, які були заплановані на 14 лютого.

Під час обговорення представники національних меншин висловили свої зауваження та пропозиції до проекту статті, які враховуватимуться під час її остаточного формулювання. Крім того, учасники зможуть надіслати свої пропозиції ще протягом тижня у письмовій формі.

Як повідомив заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей, у мовній статті проекту закону "Про загальну середню освіту" можливості щодо мови навчання у приватних школах прописані відповідно до рекомендації Венеційської комісії.

"Хочу нагадати, що в одній з рекомендацій Венеційської комісії йдеться про звільнення приватних шкіл від нових мовних вимог. Ми виконуємо рекомендації комісії, тому в одному з пунктів мовної статті проекту закону "Про загальну середню освіту" передбачили, що приватні школи мають право вільного вибору мови освітнього процесу", - повідомив Хобзей.

В уряді наголошують, що водночас приватні школи повинні забезпечити оволодіння учнями державною мовою відповідно до вимог державних стандартів загальної середньої освіти.

"Тобто якщо національна громада має можливість, вона може відкривати приватні школи і там грати за своїми правилами, однак виконувати стандарт щодо вивчення української мови", – зазначив Хобзей.

Він уточнив, що у новому державному стандарті для початкової освіти, який очікує на затвердження Кабміном, передбачено вивчення у 1-4 класах 5 годин української мови на тиждень. Яким буде цей відсоток у базовій та профільній школах, пропишуть у нових державних стандартах, що наразі створюються.

Нагадаємо, 14 лютого уряд України схвалив проект змін до закону "Про освіту", який розширює період запровадження мовної норми, а також відреагував на нещодавні заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто щодо даного закону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.