Іран: нас заганяють в кут, безпека регіону під загрозою

П'ятниця, 8 червня 2018, 12:10

Безпека на Близькому Сході може бути поставлена під загрозу, якщо Тегеран буде підданий подальшого тиску з боку своїх заклятих ворогів Ізраїлю та Саудівської Аравії.

Про це заявив спікер парламенту Ірану Алі Ларіджані, передає Reuters.

"Ізраїль і Саудівська Аравія є джерелом хаосу в регіоні. Саудівська Аравія, Ізраїль і американський трикутник хочуть перетворити регіон в хаотичне видовище. Безпека регіону буде під загрозою, якщо вони заженуть Тегеран в кут", - сказав він.

Десятки тисяч іранців взяли участь в антиізраїльських мітингах по всій країні з приводу щорічного дня солідарності Ірану з палестинцями. Вони скандували "смерть Ізраїлю" і "смерть Америці", спалюючи ізраїльський прапор.

Опозиція щодо Ізраїлю є наріжним каменем іранської політики з часу ісламської революції 1979 року. Шиїтський мусульманський Іран підтримує палестинців і ліванські військові угруповання, які виступають проти миру з Ізраїлем.

Ізраїль рішуче підтримав рішення президента Дональда Трампа вийти з міжнародної ядерної угоди 2015 року з Іраном. Вашингтон знову ввів санкції відносно Ірану і зажадав від Тегерана радикальних змін: від відмови від ядерної програми до виходу з сирійської війни.

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї розпорядився, щоб Організація з атомної енергії Ірану негайно розпочала підготовку до збагачення урану, якщо ядерна угода 2015 року розвалиться після виходу з неї США.

Після цього на іранській атомній електростанції Натанз почали будівництво центрифуг для збагачення урану, роботи будуть завершені через місяць, заявили в Тегерані.

Європейські держави, які підписали угоду, досі підтримують її, але мають побоювання з приводу програми балістичних ракет Ірану і його впливу на Близькому Сході. Іран каже, що ці два питання не підлягають обговоренню.

За угодою зі США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією і Китаєм, Іран суворо обмежив потужності зі збагачення урану, щоб запевнити держави у тому, що він не використовується для розробки ядерних бомб.

В обмін Іран отримав послаблення санкцій, більшість з яких були скасовані у січні 2016 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.