Помпео: США не дозволять Ірану створити ядерну зброю

Четвер, 7 червня 2018, 09:20

Сполучені Штати рішуче налаштовані не дозволити Ірану розробити ядерну зброю.

Про це заявив державний секретар США Майк Помпео у своєму Twitter.

"Ми спостерігаємо за повідомленнями про те, що Іран планує збільшити свої збагачувальні потужності. Ми не дозволимо Ірану розробити ядерну зброю. Іран усвідомлює нашу рішучість. Це ще один приклад того, як Іран нерозумно витрачає свої ресурси. Нікого не повинно дивувати, якщо протести в Ірані продовжаться", - написав Помпео.

Напередодні Іран заявив, що проінформує Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) про початок процесу нарощування потужностей зі збагачення урану. Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї розпорядився, щоб Організація з атомної енергії Ірану негайно розпочала підготовку до збагачення урану, якщо ядерна угода 2015 року розвалиться після виходу з неї США.

Після цього на іранській атомній електростанції Натанз почали будівництво центрифуг для збагачення урану, роботи будуть завершені через місяць, заявив голова Організація з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі.

"Після наказу верховного лідера ми протягом 48 годин підготували цей центр. Сподіваємося, що об'єкт буде завершений через місяць", - сказав він в ефірі держтелебачення Ірану, передає Reuters.

Європейські держави, які підписали угоду, досі підтримують її, але мають побоювання з приводу програми балістичних ракет Ірану і його впливу на Близькому Сході. Іран каже, що ці два питання не підлягають обговоренню.

За угодою зі США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією і Китаєм, Іран суворо обмежив потужності зі збагачення урану, щоб запевнити держави у тому, що він не використовується для розробки ядерних бомб.

В обмін Іран отримав послаблення санкцій, більшість з яких були скасовані у січні 2016 року. Нині США вводять нові санкції і хочуть укласти новий договір.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.