Єврокомісія затвердила процедуру блокування іранських санкцій США

Середа, 6 червня 2018, 15:58

Європейська комісія затвердила оновлений Статут про блокування та мандат зовнішнього кредитування Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в рамках заходів на захист європейських компаній проти санкцій США.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії.

"Ці заходи спрямовані на захист інтересів компаній з країн ЄС, що інвестують в Іран, і демонструють зобов'язання ЄС щодо Спільного всеохоплюючого плану дій (JCPOA)", - йдеться у повідомленні.

Статут про блокування забороняє особам ЄС дотримуватись екстериторіальних санкцій США, дозволяє компаніям відшкодовувати збитки, завдані такими санкціями, від особи, яка їх накладає, і скасовує дію в ЄС будь-яких рішень іноземних судів на їх основі.

Крім того, Єврокомісія запустила процес, який дозволить Європейському інвестиційному банку підтримувати інвестиції ЄС в Ірані.

Єврокомісія прагне ввести захисні механізми для компаній ЄС до 6 серпня 2018 року, коли набуде чинності перша частина американських санкцій.

Після сьогоднішнього затвердження Європарламент та Рада ЄС матимуть два місяці для заперечення проти цих заходів, перш ніж вони наберуть чинності. Якщо жодних заперечень не буде, оновлені акти будуть опубліковані і наберуть чинності не пізніше, ніж на початку серпня.

Нагадаємо, Велика Британія, Франція, Німеччина та Служба зовнішніх дій ЄС офіційно закликали Сполучені Штати звільнити європейські компанії від будь-яких санкцій, які США вводять проти Ірану після виходу з ядерної угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.