Британія, Франція та Німеччина просять США звільнити компанії ЄС від іранських санкцій

Середа, 6 червня 2018, 15:12

Велика Британія, Франція, Німеччина та Служба зовнішніх дій ЄС закликали Сполучені Штати звільнити європейські компанії від будь-яких санкцій, які США вводять проти Ірану після виходу з ядерної угоди.

Відповідний лист надіслали міністри економіки та закордонних справ трьох країн на адресу міністра фінансів США Стівена Мнучіна та державного секретаря Майка Помпео, повідомляє The Associated Press.

"Ми просимо американську владу у листі, підписаному Німеччиною, Великою Британією та Службою зовнішніх дій ЄС, звільнити європейські підприємства, які здійснюють законну торгівлю в Ірані, від усіх екстерриториальних американських санкцій. Ці підприємства повинні мати можливість продовжувати свою діяльність", - написав у Twitter міністр економіки Франції Бруно Ле Мер.

У листі міністри зазначають, що вони "сильно шкодують" через рішення президента Дональда Трампа вийти з іранської угоди. Трамп заявив, що санкції будуть застосовані до будь-якої компанії, яка вестиме бізнес з Тегераном.

Британія, Франція та Німеччина у 2015 році були серед підписантів угоди, яка мала на меті зупинити іранську ядерну програму в обмін на скасування економічних санкцій.

"Ми, як близькі союзники, очікуємо, що екстерриториальні наслідки американських додаткових санкцій не будуть застосовані до суб'єктів та приватних осіб ЄС, і Сполучені Штати будуть поважати наше політичне рішення та волю економічних операторів в межах правової території ЄС", - йдеться у листі.

Міністри заявили, що хочуть, щоб США "надавали винятки" для компаній ЄС, які вели бізнес з Іраном після набуття чинності угоди в 2016 році. Вони також заявили, що Іран не можна виключати із системи SWIFT для міжнародних грошових переказів.

Агентство AFP зазначає, що кілька великих компаній, у тому числі французька Total і нідерландська Maersk вже заявили, що в Ірані неможливо буде вести бізнес після того, як санкції будуть повністю впроваджені протягом наступних шести місяців, якщо вони не отримають поступок з Вашингтона.

Французький автоконцерн PSA заявив у понеділок, що вийде з двох спільних підприємств із продажу автомобілів в Ірані, щоб уникнути ризику санкцій.

Окрім міністрів трьох країн лист також підписала глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.