Франція: плани Ірану на збагачення урану близькі до "червоної лінії"

Середа, 6 червня 2018, 11:02

Незважаючи на збільшення Іраном потужностей зі збагачення урану, наразі дії Тегерана не виходять за рамки ядерної угоди 2015 року.

Про це заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан в ефірі радіостанції Europe 1.

"Ініціатива щодо прискорення процесу збагачення урану повністю залишається в рамках віденської угоди", - сказав він.

Париж проти планів Тегерана щодо збільшення потужностей зі збагачення урану, які свідчать про "роздратування" іранської сторони, зазначив Ле Дріан. 

У той же час він підкреслив, що "завжди небезпечно фліртувати з червоною лінією".

Напередодні Іран заявив, що проінформує Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) про початок процесу нарощування потужностей зі збагачення урану.

Європейські держави, які підписали угоду, досі підтримують її, але мають побоювання з приводу програми балістичних ракет Ірану і його впливу на Близькому Сході. Іран каже, що ці два питання не підлягають обговоренню.

За угодою зі США, Францією, Німеччиною, Великою Британією, Росією і Китаєм, Іран суворо обмежив потужності зі збагачення урану, щоб запевнити держави у тому, що він не використовується для розробки ядерних бомб.

В обмін Іран отримав послаблення санкцій, більшість з яких були скасовані у січні 2016 року. Нині США вводять нові санкції і хочуть укласти новий договір.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: