Трамп: проблему "Північного потоку-2" треба вирішити

Четвер, 12 липня 2018, 13:35

Президент США Дональд Трамп продовжує наполягати, що проблему з "Північним потоком-2" необхідно вирішити.

Про це він заявив, виступаючи на екстреній прес-конференції в Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Відповідаючи на запитання журналістів щодо будівництва газогону, через який Трамп посварився з німецькою канцлеркою Ангелою Меркель, американський президент сказав, що "необхідно вирішити проблему з газогоном, який іде з Росії".

"Мені не подобається трубопровід", - сказав Трамп, пояснивши, що неприйнятно, коли США сплачують за оборону НАТО, інші держави-члени укладають угоди з Росією.

Трам також заявив, що завдяки його зусиллям обговорення питання "Північного потоку-2" активізувалося.

"Я думаю, що світ зараз говорить про це так, як раніше ніхто не говорив", - сказав Трамп.

Стосовно суперечки з Ангелою Меркель, Трамп наполягає, що у нього "чудові відносини з Німеччиною". "Я дуже поважаю Німеччину, мій батько з Німеччини", - сказав Трамп.

Раніше у Держдепі США заявили, що можуть вдатися до запровадження санкцій проти енергетичних компаній Німеччини і низки інших європейських країн, що беруть участь в будівництві газопроводу "Північний потік-2".

Багато країн Центральної та Східної Європи також виступають проти проекту, який, на їхню думку, збільшить залежність Європи від російського газу.

Як відомо, з кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" повинен транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського природного газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Супротивники проекту - у тому числі Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже постачає близько третини об’ємів газу в ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.