ЄК ввела обмеження щодо 11 видів металопродукції з України, уряд обіцяє захист

Четвер, 19 липня 2018, 10:37

Рішення Європейської комісії запровадити тимчасові захисні заходи щодо імпорту сталевої продукції поширюється в тому числі на 11 видів української металопродукції.

Про це повідомляє сайт Мінекономрозвитку.

19 липня набуло чинності рішення Єврокомісії щодо запровадження попередніх захисних заходів в рамках розслідування щодо металопродукції. Загалом предмет розслідуванням включає 28 видів металургійної продукції, до 23 видів з яких запроваджуються попередні заходи у вигляді тарифної квоти терміном на 200 днів.

У ЄК запровадження заходів пояснили необхідністю запобігти негативним наслідком запроваджених Сполученими Штатами тарифами.

Тарифні квоти будуть застосовуватися на основі принципу "first come, first served" (перший прийшов - перший отримав), а після того як квота буде вичерпана, до наступних поставок застосовуватиметься мито у розмірі 25%.

Крім України, під дію захисних заходів потрапила продукція з Бразилії, Китаю, Єгипту, Індії, Індонезії, Малайзії, Молдови, Саудівської Аравії, ПАР, Македонії, Туреччини та В’єтнаму.

Відповідно до рішення, 11 видів української металопродукції потрапили під дію захисних заходів: гарячекатані листи та смуги, холоднокатані листи, заготівка сталева квадратна, прутки, нержавіюча арматура та легкі секції, катанка з нелегованої та легованої сталі, кутики та спеціальні профілі, труби для газопроводів, профільні секції, безшовні нержавіючі труби,нелегований дріт.

Ще 17 видів української металопродукції, по відношенню до яких і надалі буде проводитись розслідування, наразі не обмежені захисними заходами.

"Мінекономрозвитку разом з українськими виробниками в рамках процедури розслідування відстоюють позицію, що: ЄС не має достатніх підстав для порушення розслідування відповідно до вимог СОТ, а також враховуючи поточний стан розвитку металургійної галузі ЄС", - йдеться у заяві.

У міністерстві нагадали, що Україна має торговельно-економічні відносини з ЄС, які ґрунтуються на положеннях Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема в частині створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, реалізація яких передбачає двосторонній розвиток торгівлі між Україною та ЄС без застосування заходів у спосіб, що створює штучні та надмірні бар’єри в торгівлі.

"Стосовно товарів щодо яких одночасно діятимуть антидемпінгові та захисні заходи, має бути запроваджений компенсаторний механізм. Україна є країною, що розвивається, для цілей захисних розслідувань (що закріплено в статті 43 Угоди про асоціацію з ЄС) і, відповідно до положень угод СОТ, імпорт української продукції з часткою менше 3% від загального імпорту товару до ЄС має бути виключений з-під дії заходів (у разі їх запровадження)", - пояснили в міністерстві.

У вересні заплановано проведення слухань, у яких братимуть участь представники Мінекономрозвитку та низки українських виробників, які представлятимуть позицію української сторони перед Єврокомісією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.