Правоохоронці в Україні стали краще поводитись із затриманими, але проблеми не зникли – звіт РЄ

Четвер, 6 вересня 2018, 11:35

Ступінь жорстокого поводження з боку правоохоронних органів в Україні знизився, проте кількість скарг на їхню неадекватну поведінку все ще залишаються на тривожному рівні.

Про це свідчить звіт комітету Ради Європи із запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню (CPT), опублікований у четвер, 6 вересня.

Як повідомили у прес-службі Ради Європи, у комітеті дійшли висновку, що головними проблемами українських в’язниць залишаються погані матеріальні умови, переповнення та брак заходів для в’язнів за межами тюремної камери.

Комітет вітає зусилля української влади, докладені для боротьби з жорстоким поводженням з боку правоохоронних органів. У експертів склалося враження, що в порівнянні з 2016 роком тяжкість такого жорстокого поводження понизилася, проте кількість звинувачень щодо жорстокої поведінки все ще залишалася на тривожному рівні, особливо в Києві.

Під час візиту до України в грудні делегація комітету отримувала скарги на надмірне застосування сили з боку поліції під час затримання і під час первинного допиту. "Неприпустима практика неприйнятних затримань не була повністю усунена", - наголошується у звіті.

Серед інших проблем у комітеті відзначають насильство між ув’язненими, яке вважають наслідком малої кількості працівників у в’язницях. Тому у Раді Європи закликали українську владу збільшити кадровий ресурс у тюрмах та провести необхідні тренінги , покращити умови роботи та підвищити зарплатню персоналу, аби зменшити ризики корупції.

Окремо Україні рекомендують покращити систему опіки в психіатричних та соціальних закладах, якій "все ще бракує незалежності та неупередженості".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.