Китай незадоволений "провокацією" Британії біля спірних островів

Четвер, 6 вересня 2018, 17:47

Пекін звинуватив Велику Британію у навмисному провокуванні Китаю після того, як британський військовий корабель перебував біля спірних островів у Південнокитайському морі.

Про це повідомляє The Times.

Десантно-вертолітний корабель HMS Albion минулої п'ятниці проплив біля Парасельських островів, прямуючи до В'єтнаму. Китай у відповідь відправив фрегат і два вертольоти, щоб супроводити британське судно.

"Дії британського судна порушили китайське право та відповідне міжнародне право і порушили суверенітет Китаю…Китай наполегливо закликає британців негайно зупинити такі провокаційні дії, щоб уникнути шкоди більш широкій картині двосторонніх відносин та регіонального миру та стабільності", - заявили в МЗС Китаю.

Пекін заявив, що британський корабель увійшов до територіальних вод Китаю без дозволу, хоча, за деякими повідомленнями, HMS Albion не перебував в межах 12 морських миль від островів, що міжнародно визнається як територіальна межа.

Представник британського флоту заявив, що військовий корабель "використав свої права на свободу плавання у повній відповідності з міжнародним правом та нормами".

Пекін наполягає на тому, що він володіє майже всім Південно-Китайським морем та островами в ньому, незважаючи на заперечення сусідніх В’єтнаму, Філіппін, Малайзії та Тайваню.

Китай перетворює атоли та рифи в експансивні штучні острови та зміцнює їх з злітно-посадочними смугами, військовими ангарами та радіолокаційними об'єктами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.