Паспортна афера у Болгарії: до справи причетні віце-прем'єр, міністр і депутат

Середа, 28 листопада 2018, 13:56

Заступник прем'єр-міністра Болгарії, міністр і болгарський депутат Європарламенту причетні до справи про незаконний продаж сертифікатів про походження, які дозволяли вихідцям із третіх країн претендувати на болгарський паспорт.

Про це повідомляє Euractiv, посилаючись на документи, які підтверджують участь чиновників в незаконній схемі.

Заступник прем'єр-міністра Крассимір Каракачанов, колишній міністр юстиції Катерина Захарьєва (нині міністр закордонних справ) і депутат Європарламенту Андрій Ковачев (з партії прем'єра) є найбільш високопоставленими особами, обвинувачуваними у скоєнні афери, яка дозволила тисячам іноземців отримати болгарські паспорта.

Ці твердження були зроблені інформатором видання Катею Матєвой, колишнім директором Ради з питань громадянства, органом, який приймає участь в прийнятті рішень про надання болгарського громадянства іноземцям.

Матєва заявила, що була звільнена Захарьєвою в 2016 році, після того як вона відмовилася брати участь в афері. Матєва також надала виданню докази причетності високопоставлених чиновників.

Вона сказала, що Каракачанов отримував від 550 до 1500 євро за кожного македонця, який отримав болгарський паспорт в рамках схеми. Число кандидатів в день становило 150-200 осіб.

За її словами, македонці платили готівкою, щоб отримати підроблений сертифікат болгарського походження. Коли Матєва виступила проти шахрайства та заблокувала понад 7000 заяв, Каракачанов (тоді як голова партії ВМРО) тиснув на міністра юстиції Захарьєву, щоб звільнити її і розблокувати заяви.

Матєва сказав, що Каракачанов перебував під тиском македонців, які давали хабарі, але коли їх документи заблокували, хотіли повернути свої гроші.

Захарьєва і Ковачев у відповідь на прохання прокоментувати цю інформацію заявили, що вони були "здивовані" цими звинуваченнями.

Повідомляється, що Матєва представила докази своїх слів слідчим, але ніхто з трьох зазначених високопоставлених чиновників не потрапив під слідство. Вона стверджує, що Каракачанова захищає прем'єр Бойко Борисов.

В кінці жовтня прокуратура Болгарії заявила про розкриття схеми з продажу сертифікатів про походження, які дозволяли вихідцям з третіх країн претендувати на болгарський паспорт.

Повідомлялося, що в Державному агентстві для болгар за кордоном протягом декількох місяців незаконно видавало громадянам третіх країн, в основному України, Молдови та Македонії, сертифікати про болгарське походження. Вартість одного такого документа досягала 5000 євро. Щотижня агентство видавало по 30-40 таких сертифікатів.

Глава агентства Петар Харалампієв був заарештований за звинуваченням у приналежності до організованої злочинної групи. Харалампієв був призначений за рекомендацією ВМРО, партії Каракачанова.

У понеділок, 26 листопада, прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов несподівано оголосив, що Агентство, яке відіграє важливу роль у видачі паспортів, буде закрито. Борисов стверджував, що для виконання цієї роботи існують інші установи, такі як міністерство юстиції і внутрішніх справ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.