ПАРЄ змінила внутрішні правила, позбавивши українців місць в комітетах

Понеділок, 21 січня 2019, 14:06

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи змінило правила формування комітетів, що, серед іншого, призвело до позбавлення України місць у регламентному комітеті, який працює над зняттям санкцій з РФ.

Таке рішення було ухвалене в понеділок, повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

За рішенням керівного органу ПАРЄ, у регламентному комітеті та комітеті з питань обранні суддів ЄСПЛ не може бути більше двох представників кожної з держав-членів. Досі в згаданих комітетах не було такого обмеження; їх склад формувався за пропозиціями політичних груп.

Завдяки цьому у регламентному комітеті було 4 українців – Володимир Ар’єв, Владислав Голуб, Юлія Льовочкіна та Сергій Кіраль (перший заступник голови комітету). Цей комітет мав особливу вагу, оскільки відповідав за розробку змін до регламенту, які мали зняти санкційний тиск з РФ і відкрити шлях до повернення росіян до асамблеї.

Як розповів голова української делегації Володимир Ар’єв, у підсумку дискусії Бюро ПАРЄ "обнулило" перелік тих депутатів, країни яких перевищили нову квоту у два місця в комітеті.

"Було вирішено просто обнулити список, зараз у нас нуль місць у регламентному комітеті, і групи мають висувати нових кандидатів", - пояснив він.

Також постраждали українські представники у комітеті з питань виборів суддів ЄСПЛ (4 депутати від України).

Варто зазначити, що через нові правила втратили місця у комітетах також представники низки інших держав. Однак за підсумками закритої дискусії на Бюро, у якій брав участь Володимир Ар’єв, він впевнений, що зміни спрямовані саме проти України через її роботу в регламентному комітеті. "Це видається дрібною помстою за принципову позицію українців по зміні регламенту на догоду РФ" - заявив він в коментарі "Європейській правді".

Як повідомлялося, на поточній сесії президент ПАРЄ хоче продовжити роботу над поверненням Росії до асамблеї, що потребує рішень регламентного комітету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.