Новий Європарламент може змінити підтримку України, але не скасує її – віце-прем’єр

Понеділок, 25 лютого 2019, 17:34

Попри посилення популістів та ультраправих у ЄС, в українському уряді розраховують на збереження підтримки з боку Європейського парламенту після цьогорічного циклу виборів, за однієї умови до української сторони.

Про це заявила віце-прем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе у спілкуванні з журналістами в рамках "Української лабораторії в Брюсселі", повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Віце-прем’єр наголосила, що уряд всерйоз зважує можливість зміни європейських політик після європейських виборів, що відбудуться в лютому. "Виклик через вибори до Європарламенту з огляду на зростання популізму та ролі праворадикальних сил є серйозним, – наголосила вона. – Не виключені такі зміни у складі Європарламенту, що можуть вплинути на підтримку України".

Водночас Климпуш-Цинцадзе не прогнозує таких зміни, які будуть здатні всерйоз змінити таку підтримку, зокрема – через інституційну сталість в ЄС.

"Я сподіваюся – і всі дослідження підтверджують такі сподівання – що опоненти підтримки міжнародного права чи прибічники РФ не матимуть критичної маси у наступному скликанні Європарламенту, але є шанс, що вони намагатимуться зміщувати акценти", - пояснила вона.

Віце-прем’єр водночас наголосила важливій умові, яка допоможе зберегти підтримку ЄС через інституційні механізми.

"Ми сподіваємося, що всі рішення і Єврокомісії, і Європейської ради, як-то підтримка реформ України – будуть тими інституційними речами, які не дадуть ЄС змінити курс на підтримку України, якщо Україна сама буде продовжувати той курс, яким ми йшли", - розповіла вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.