Brexit: парламент Британії підтримав відтермінування виходу з ЄС

Четвер, 14 березня 2019, 20:24

Палата громад парламенту Великої Британії проголосувала за можливість звернення до Євросоюзу щодо відтермінування Brexit після 29 березня.

Рішення підтримали 412 депутатів, проти - 202.

Провести це голосування запропонував уряд Британії після того, як парламент вдруге відхилив угоду про Brexit, а наступного дня виключив вихід з ЄС без угоди. Ухваленню цього рішення передували голосування за три поправки і всі вони були відхилені.

Перша поправка доручала прем'єр-міністру подати запит на продовження статті 50 для проведення другого референдуму про Brexit. Її відхилили 334 голосами, "за" були лише 85 депутатів.

Друга поправка передбачала, що будь-яке продовження процесу Brexit має закінчитися 30 червня. Її відхилили 314 голосами, "за" проголосували 311 депутатів.

Потім депутати голосували поправку до другої поправки, яка дозволяла депутатам 20 березня взяти під контроль процес Brexit у парламенті, щоб провести низку індикативних голосувань для визначення основного варіанту для виходу з ЄС. Поправку відхилили з різницею всього у два голоси – 314 на 312.

Третя поправка, запропонована лідером лейбористів, відхиляла угоду прем'єра, відхиляла сценарій без угоди, пропонувала продовження процесу статті 50, щоб уникнути виходу без угоди 29 березня, і дозволяла Палаті громад "забезпечити парламентський час", щоб "знайти більшість для іншого підходу". Її відхилили 318 голосами проти 302.

Четверта поправка, яка забороняла уряду в третій раз винести на голосування парламенту угоду про Brexit, була відкликана.

Після цього на загальному голосуванні депутати все ж таки підтримали відтермінування. Уряд Британії тепер має офіційно звернутися до ЄС із запитом про відстрочку і це рішення мають затвердити лідери 27 країн. Саміт ЄС запланований на 21-22 березня.

До саміту британський парламент, ймовірно, проведе третє голосування за угоду про Brexit. Якщо парламент підтримає угоду до саміту ЄС наступного тижня, то відстрочка можлива до 30 червня.

Однак прем’єрка Тереза Мей попередила, якщо депутати не підтримають угоду, то потрібне буде триваліше відтермінування, а відтак і участь Британії у виборах до Європарламенту у травні.

Нагадаємо, президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що на саміті ЄС буде просити лідерів про перенесення Brexit на тривалий період.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.