Додон: якщо соціалісти не будуть при владі, почнуться проблеми з газом і експортом в РФ

П'ятниця, 22 березня 2019, 12:52

Президент Молдови Ігор Додон заявив, що якщо Партія соціалістів не братиме участі у формуванні парламентської більшості, то у неї виникнуть проблеми з енергетичним сектором та експортом в Росію.

Про це повідомляє IPN.

Молдовський лідер нагадав, що до 1 липня вступає в силу домовленість з РФ про безмитний експорт п'яти категорій продукції. Він зазначив, що з Москвою нині обговорюють експорт, тарифи на газ, молдовських мігрантів в Росії. 

"У січні і лютому експорт яблук, наприклад, в Російську Федерацію істотно виріс, вибухнув", - заявив Додон. Президент каже, що подальша домовленість залежить від того, яка парламентська більшість буде сформована.

Додон сказав, що 1 січня 2020 року спливає контракт на постачання газу з Росії в Молдову, і до тих пір уряд повинен обговорити з російською владою підписання нового договору.

"І цей уряд, парламентська більшість або партнер повинен бути правдоподібним для росіян, вони не будуть обговорювати не відомо з ким. Якщо не буде уряду, парламентської більшості, в якій візьмуть участь соціалісти, то повірте, у нас будуть проблеми з цим", - додав президент.

Молдова: Додон стурбований ризиком дестабілізації в Гагаузії

За його словами, з енергетичних питань ситуація зовсім не проста, і в експорті, і з тарифами, і з енергетичними ресурсами до кінця року. "Щоб впоратися з цією ситуацією, знайти рішення, на мій погляд, єдиним рішенням є те, щоб при владі були соціалісти. Тому що соціалісти це ті партнери, яким довіряє Російська Федерація", - заявив Додон.

Нагадаємо, 21 березня відбулося перше засідання парламенту. На ньому демократи, соціалісти і партія "Шор" оголосили про створення парламентських фракцій. Депутати ще не сформували парламентську більшість, тому в першому засіданні парламенту оголосили перерву.

Читайте детальніше: "Подвійна поразка Росії та урок для України: ключові висновки виборів у Молдові".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.