У порту біля Стамбула заблоковане судно з двома українськими моряками на борту

П'ятниця, 29 березня 2019, 16:38

У порту Гебзе біля Стамбула (Туреччина) заблоковане судно Urgence з двома українськими моряками на борту.

Про це повідомив генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман у коментарі УНІАН, передає "Європейська правда".

"Моряки стали заручниками судового спору між власником судна та фрахтувальником. Фактично, судно перебуває тут, в порту, з 7 березня. Ми дізналися про цю ситуацію від наших моряків-громадян України 22 березня, що є проблеми з харчуванням, питною водою. Тому одразу зв'язалися з портом, з агентами, і фактично того дня було доставлено все необхідне для того, щоби забезпечити нормальну життєдіяльність", - зазначив Гаман.

"Загалом кількість членів екіпажу шестеро осіб. Двоє з них - громадяни України, решта - це громадяни Азербайджану і Туреччини", - додав він.

"Моряки не можуть зійти на берег тільки з огляду на те, що може бути загроза безпеки у порту (для судна). Не можна залишити зараз судно без екіпажу. Натомість, у разі необхідності, у супроводі агентів, певна кількість екіпажу може сходити на берег. Є така домовленість з керівництвом порту", - поінформував Гаман.

Він також зазначив, що встановлено фактичного власника судна, оскільки спочатку власником була одна компанія, а потім судно було продано іншій.

"Станом на сьогодні спір триває. Судновласник готовий йти на вирішення полюбовно справи з фрахтувальником. Пообіцяв, що найближчим часом це питання буде вирішено. Крім того, з 27 березня судно відвідали представники судових органів, прокуратури, керівництва порту і зобов'язали фрахтувальника здійснити розвантаження судна протягом 10 днів, і після цього наші громадяни фактично будуть мати можливість вийти на берег і бути вільними", - сказав консул.

Також він повідомив, що судновласник готовий виплатити певну заборгованість по зарплаті, але "все залежить від вирішення формального судового спору".

Генконсул висловив сподівання, що ситуація вирішиться позитивно для українських громадян.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.