Вибори у Фінляндії: соціал-демократи і праві набрали майже порівну голосів

Понеділок, 15 квітня 2019, 07:49

Соціал-демократична партія Фінляндії виграла парламентські вибори, набравши 17,7% голосів – всього на 0,2% більше, ніж їхній найближчий конкурент.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Yle.

Соціал-демократи отримали 40 місць у парламенті (+6 порівняно з виборами 2015 року). "Вперше з 1999 року ми є найбільшою партією у Фінляндії", - заявив лідер СДП Антті Рінне.

Друге місце посіла крайня права партія "Істинні фіни", яка набрала 17,5% голосів. Вона матиме 39 місць у парламенті (+1). Партія відома своєю антимігрантською риторикою.

Третьою стала консервативна Коаліційна партія – 17,0% голосів та 38 місця у парламенті.

Партія прем'єр-міністра Юхі Сіпіля "Центр" зазнала історичної поразки, втративши 18 місць з  результатом  13,8% голосів.

Результат виборів обіцяє непрості переговори щодо формування уряду. Загалом до парламенту потрапили вісім партій, ще до виборів всі партії виключили створення союзу з "Істинними фінами".

Вперше за більш ніж століття на виборах у Фінляндії жодна партія не отримала більше 20% голосів.

Фінські ЗМІ відзначають, що жоден російськомовний кандидат не пройшов до парламенту. Найбільше голосів (1935) набрав представник Коаліційної партії Даніель Сазонов, який балотувався по виборчому округу Гельсінкі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.