Лівійський фельдмаршал почав наступ на Тріполі, куди прибув генсек ООН

П'ятниця, 5 квітня 2019, 14:15

Командувач Лівійської національної армії (LNA) фельдмаршал Халіфа Хафтар наказав своїм військам почати наступ на столицю країни Тріполі, куди приїхав генсек ООН Антоніо Гуттьєреш.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

За словами місцевих жителів, війська, пов'язані з урядом у Тріполі, перемістили більше бойових машин з західного міста Місрата в столицю, щоб захистити місто від військ Хафтара.

У четвер сили Хафтара захопили місто Гарьян, розташоване приблизно в 80 км на південь від Тріполі. Але LNA не вдалося захопити контрольно-пропускний пункт на захід від столиці Лівії в спробі закрити прибережну дорогу в Туніс, головну артерію Тріполі.

Хафтар почав наступ на Тріполі перед черговим раундом мирних переговорів в Лівії під егідою ООН.

Близький до Путіна олігарх потрапив на відео переговорів військових РФ і Лівії

У Тріполі вчора прибув генсек ООН, який заявив, що "глибоко стурбований військовими пересуваннями в Лівії і ризиком конфронтації", закликавши сторони до діалогу.

Сьогодні Гуттьєреш повідомив, що збирається відвідати міста Тобрук і Бенгазі, підконтрольні Хафтару.

"Моя мета залишається тією ж: уникнути військового протистояння. Я повторюю, що немає військового рішення для лівійської кризи, тільки політичне", - написав він у Twitter.

Після повалення режиму Муаммара Каддафі в 2011 році в Лівії встановилося двовладдя. Тріполі і захід країни знаходяться під контролем уряду національної єдності, який підтримує ООН.

Схід і частково південь Лівії контролює обрана в 2014 році палата представників ("уряд в Тобруці"), яку підтримує Хафтар і його армія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.